Elkezdett világítani az olajoskanna a műszerfalon. Még hazamehetek gond nélkül (100km)?
Az olajszint ellenőrzése lenne a legelső, amit a helyedben tennék.
Vízszintesen álló kocsinál, legalább 10 perce leállított motornál a nívópálcát kihúzod, letörlöd valami ronggyal, vagy papírzsepivel, aztán visszadugod ütközésig a helyére, megint kihúzod, és megnézed, hol van az olajmaszat szintje. Ha a minimum alatt, akkor tudod mi a dolgod. Ha normál szintet mutat, akkor az olajpumpa dobta be a törölközőt ( ha a te kocsidban van ilyen)
Le kell állítani a kocsit, és vagy 30 perc múlva ellenőrizni az olajszintet. Ha netán minimumszint vagy az alatti, elileg tölteni kellene rá, de szerintem simán hazamhetesz vele, nem lesz semmi baja. Én egyszer 250 Km után vettem észre, hogy valami nem stimmel, minimumszint alatt volt az olaj, semmi baja nem lett. De tanultam belőle, azóta rendszeresen ellenőrizve van!
Azért kell várni az olajszint ellenőrzésnél, mert az olajat lehetőleg hosszabb ideje álló motornál kell ellenőrizni. [+ meleg(forró) motorba nem öntünk "hideg" olajat!]
Le kell állítani a kocsit, és vagy 30 perc múlva ellenőrizni az olajszintet. Ha netán minimumszint vagy az alatti, elvileg tölteni kellene rá, de szerintem simán hazamhetesz vele, nem lesz semmi baja. Én egyszer 250 Km után vettem észre, hogy valami nem stimmel, minimumszint alatt volt az olaj, semmi baja nem lett. De tanultam belőle, azóta rendszeresen ellenőrizve van!
Azért kell várni az olajszint ellenőrzésnél, mert az olajat lehetőleg hosszabb ideje álló motornál kell ellenőrizni. [+ meleg(forró) motorba nem öntünk "hideg" olajat!]
Vedd le az olajbeöntő sapkát, és nézd meg, köpködi-e ott az olajat. Lehet, csak hibás a gomba, vagy az izzója, vezeték.
Ha olajnyomás gond van, alapjáraton először hunyorog, fordulaton kialszik.
2 opció áll előtted ha úgy döntesz hazamész vele:
1., Kevés volt benne az olaj. Ilyenkor a "minimum" szint azért még rejt magában némi biztonsági tartalékot. Akkor valószínűleg haza érsz gond nélkül és után tudod tölteni (bár alapjáraton nem egészséges, ha fogy az olaj ennyire)
2., Olajnyomás probléma volt. Akkor szinte biztos, hogy tönkreteszed a motort, mielőtt hazamész
Te tudod megéri-e a kockázat.
Ha már a hangján hallod, akkor kb. már döglődik a motor.
Kérj kölcsön pénzt valamelyik kollégádtól, vagy bármi, de világító olajvisszajelző lámpával ne használd az autót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!