Mennyivel nő az autó fogyasztása kb. nagyobb átmérőjű felni esetén?
Vettem pár hónapja egy VW Borát.
Lemezfelnikkel, téligumival.
Tavasszal vagy nyáron szeretnék rá alufelniket.
A gyári felni méret 15" a gumi pedig 195/65.
Mennyivel nőne a fogyasztása kb. ha 16 vagy 17"-os felniket raknék rá ?
A gumi szélessége max egy mérettel lenne nagyobb, szóval 205-ös.
Egyenlőre jobban húzok a 16"-os felé, mert félek, hogy 17"-nál már túl so lenne a többletfogyasztás.
De mégis, kb. mennyivel enne többet az autó ?
Szerintem csak 16osba gondolkodj. Mert ha számít a pénz akkor ehhez még tudsz szerezni olcsóbban gumit.
Fogyasztásban szerintem nincs jelentős különbség 195 és 205 között.
Észrevehetetlen a különbség.
Nekem Opel Astra H-m van, aminek a téli gumijai 195/65R15-ösek lemez felnin, a nyári 225/45R17 gyári alufelnin.
Semmi különbség nincs a fogyasztásban, decire ugyan annyi mind a két garnitúrával.
Köszi a válaszokat !
Én is a gumi árak miatt húzok inkább a 16"-os felé.
Amúgy 1.6-os benzines....
És miért nem jó a gyári 15"-os méret?
Fontos a nagy felni egy 1,6-os kocsi alá?
Nem bántásból, igazán, de milyen pozitív hatásai lennének egy nagyobb keréknek, azon kívül, hogy többé-kevésbé jól néz ki? Megéri a többletköltségeket (a felni is drágább, ha nagyobb, meg a gumik is)?
"...milyen pozitív hatásai lennének egy nagyobb keréknek...?"
A nagyobb felnin általában kisebb oldalmagasságú, de szélesebb gumi van. Ez kedvez a jobb kanyarstabilitásnak, tapadásnak és jobb a gumi oldaltartása is.
Persze ha az ember ésszel nyomja a szerpentinen, a 15-ös gumi is megfelelő, hiszen még egy virsligumis Swift sem borul fel az első kanyarban.
Hátránya a szélesebb de alacsonyabb oldalfalú guminak, hogy rossz úton jobban ráz. A padkákra is nagyon oda kell figyelni.
Na meg az ára, ahogy írtátok. Nekem a 17-es garnitúra kb a duplájába kerül mint a 15-ös. De szerencsére azért nem kell évente újat venni.
# 2-es voltam.
#4-esnek,
"jó lenne tudni milyen motor van az autódba. Pár éve 1.8-as benzines volvo-n ugyenez volt a gyári méret, helyette 16 colos került fel, 205/45-ös gumival, a fogyasztás kb fél literrel nőtt"
Hát hogyne nőtt volna, amikor egy váltóméretszámító alkalmazás szerint az új kereked átmérője 6,78%-kal csökkent. Ennyi százalékkal lett magasabb a fordulatszámod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!