Szevasztok :) , elolvastam mar jopar cikket (nemnagyon ertem)valahogy igy fogtam fel(lehet total rosszul,elore elnezest a laikus kifejezesekert,kezdö vagyok):namost akkor az 1,2,3,4,5nek kulonbozo meretu fogaskerekei vannak mert mindegyik mashogy tudja atvinni a motor forgattyus tengely forgatását bizonyos sebessegeknel,tehat ha pl 5sel mennek 90 el es atvalatnek 1 be akkor valami olyasmi tortenne hogy a motor forgatna a forgattyus tengelyt mint az allat de az 1es fogaskerekeit alig birna forgatni(osszeakaoznanak a fogak,tonkretenne oket)illetve forditva hogy 1bol 5be(ugyanugy osszeakadnanak a fogaskerekek), a valaszokért hálás lennék :)
A fogaskerekek eltérő méretűek és fogszámúak, ebből adódik egy áttételkülönbség.
Ha 90-nél 5ből egyesbe váltanál... valószínűleg be sem bírnád rakni, mert a szinkrongyűrűk nem tudnának akkorát fékezni, hogy a fogaskerekek összecsússzanak. Ha ettől eltekintve mégis beraknád, akkor a motornak olyan magas fordulatszámon kellene üzemelnie, ami azonnali károsodáshoz vezetne. Ha mondjuk 1-es fokozatban 6500-as határoláson megy az autó 60km/h-val és te ebbe a fokozatba visszaváltasz 90-nél, az valami 11500-12000-res motorfordulatszámot produkálna, amitől az egész darabokra hullna. Mondjuk látványosnak látványos lenne xD
Felfelé váltásnál nincs ilyen gond, mivel a fokozatok növelésével az előtéttengely és a motor fordulatszáma csökken, így akár 1-ből 5-be is válthatsz bármilyen meghibásodás nélkül. Lehet kicsit rángatni fog az autó, mert annyira leesik a fordulat, de károsodás nem fog fellépni.
2013. dec. 12. 01:22
2/6 A kérdező kommentje:
kösz, na most megint azt nemertem,hogy ha 5-bol 1-be raknám,mi okozza azt ,hogy a fordulatok még feljebb mennek?
2013. dec. 12. 01:52
3/6 anonim válasza:
Ahogy írta az előző is, az okozná, hogy más az áttétel. Keress jutubon videót a váltó működéséről.
2013. dec. 12. 08:22
4/6 A kérdező kommentje:
igen,neztem mar videokat,tehát az 1. fokozat fogaskerekei fogjak kényszeríteni hogy magasabb fordulatokra menjen a motor?
2013. dec. 12. 11:05
5/6 anonim válasza:
Az autó lendülete miatt, ha 1-be rakod vissza, akkor a hajtáslánc visszafelé dolgozik, és a motort forgatja a kerék felől, ebben a vázolt esetben rendellenesen magas fordulatszámon.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!