Az autóm max1950kg-os utánfutót vontathat, rákapcsolhatok-e egy mondjuk 2500kg legnagyobb megengedett össztömegű 500kg önsúlyú utánfutót, amit maximum 1450kg-mal terhelek meg?
Az autód össztömege az 1950kg vagy az össztömegnek a 4/3 része? Azaz az autód össztömege 2600kg?
Tehát ha max 1950kg-ot húzhat az autó akkor ebből le kell vonni az 500kg-os futót akkor kijön hogy 1450kg-al terhelheted. DE! Ha 1950kg az autód megengedett legnagyobb össztömege akkor csak 1463kglehet az utána kötött teher mindennel együtt. Az mindegy hogy az utánfutó forgalmijába mi van írva ha te nem léped át súlyban az autónak a terhelhetőségét. Tehát utánakötheted a futót még akkor is ha 2, 3 tengelyes és vezetheted B-s jogsival. Most erre nagyon ráálltam mert szeretnék trélerezni évente párszor és nekem nagyon alacsony a súlykorlát, de megoldottam. Amúgy a napokban írtam az NKH-nak és visszaírtak:
"Jogszabály: 6/1990.(IV. 12.)KöHÉMrendelet21.§-a következőket írja:
,,21. §(1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen , hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.
,,(2) A pótkocsi (pótkocsik)össztömege nem haladhatja meg a vontatása használt
a)személygépkocsi össztömegét,
b)autóbusz össztömegének a felét,...
,,(3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68kg-al növelt saját tömegének a felét
És a legfontosabb rész!:
Álláspontunk szerint ebből az következik, hogy a vontatás szempontjából nem a pótkocsi forgalmi engedélyébe bejegyzett megengedett legnagyobb össztömege a mértékadó, hanem a pótkocsi TÉNYLEGES össztömege."
Azaz ha megállít a rendőr akkor nem büntethet csak ha tényleg átlépted a súlykorlátot. DE! Mindenképp a rendőrnek kell a szabálysértést bebizonyítania és nem pedig neked az ártatlanságodat!Ebbe ne bukj bele. Ha kötekedik akkor mond neki hozasson mobilmérleget (köteles kihozatni). Persze csak akkor ha tényleg nem lépted túl a korlátot.
Az a legnagyobb probléma hogy a rendőrségen nem tudták megmondani nekem az erre vonatkozó szabályokat....
Remélem tudtam segíteni, ha valamit nem értesz írj! :)
Rosszul értelmezted, mert az 1950 a forg engedélybe jegyzett max fékezett ufó vontatási érték, amúgy 1700 az önsúly és asszem 2470 a plafon, de ez azért nem mérvadó, mert sokszor a gyár magasabb értéket ad meg, mint a jogszabályi rendelkezés.
Ami viszont a lényeg:
idézlek:
"Álláspontunk szerint ebből az következik, hogy a vontatás szempontjából nem a pótkocsi forgalmi engedélyébe bejegyzett megengedett legnagyobb össztömege a mértékadó, hanem a pótkocsi TÉNYLEGES össztömege."
Na ezzel sokat segítettél!
Köszönöm!
"Álláspontunk szerint ebből az következik, hogy a vontatás szempontjából nem a pótkocsi forgalmi engedélyébe bejegyzett megengedett legnagyobb össztömege a mértékadó, hanem a pótkocsi TÉNYLEGES össztömege."
nem értem TÉNYLEGES össztömeg ami jelenleg a pótkocsin van arra gondoltok ???? tehát a ha te 1950kg ot vontathatsz 2500 kg os futóval. te ha 1440kg mal mész mondjuk akkor nem büntet meg ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!