Miért vásárolunk szívesebben kereskedőtől autót, mint magánszemélytől? Kb egy hónapja hírdetem a Fiat puntomat, de eddig csak kereskedők hívtak, modanom sem kell, nevetséges ajálatokkal. Miért az Ő zsebüket tömjük?
Használtautón nem hirdeted? Csak, mert 100-ból 99 ember azt nézi ha kocsit akar venni. :)
Amúgy a VAN-okat nehezebb eladni. Én engednék egy picit az árból.
Bocs összekevertem ez nem VAN. :)
Ettől függetlenül kicsit drága, haverom a '04, 5 ajtós ABS-es, klímás Puntot 600-ért tudta eladni.
Az ár függ az autó állapotától is. Ezért olyan is lehet, hogy egy autóból a nagyon jó állapotúak 800e körül vannak, az átlagosak 600, a rosszak 400e forintért. Mit fog megvenni és hol fog keresgélni az átlagember? A legolcsóbbak között és a 600e forintosra már azt mondja a magánembernek, hogy drágán adja.
Mit tehet a magánember? Beadja a végén egy kereskedésbe 400-ért, a kereskedő meg szintén 600-ért adja (esetleg vissza is tekerteti az órát, a szervizkönyvet meg elégeti).
Ha ugyanaz az alkudozó, meg árat sokalló vevő bemegy a kereskedésbe, akkor ott vidáman kipenget 600ezret a lemosott, leszilikonozott autóért. Valamiért többen hisznek abban, hogy a kereskedőtől vett autóval jobban járnak, mint a magánszemélyestől és hajlandóak többet is kifizetni. Talán mert a kereskedővel nem mernek annyira kekeckedni, mint a magánszemélyekkel, mert az kivágja a murváról a hőzöngő vevőt.
A kereskedő általában elintézi az átírást, legalább nem a vevőnek kell ügyintézni, hanem elintézik helyette.
Egy másik fontos szempont a hitel. Sokan azt hiszik, hogy hitelt autóra csak a kereskedő tud intézni. Pedig akár saját magának is intézhet hitelt az ember ha bemegy az eladóval együtt, szinte bármelyik banknál olcsóbban (!!!!), mint a kereskedőnél (mert nem kell a banknak jutalékot fizetnie). 10 évnél idősebb autóra meg már akkor sem nagyon adnak hitelt, ha az a kereskedőnél van. De erre is van megoldás, a személyi hitel, ha mindenképpen el akar adósodni a vevő.
Egyrészt ahogy már korábban írták, hirdethetnéd hasznaltauto.hu-n is, én is ott kerestem, mikor autó kellett.
Másrészt a kereskedők jellemzően azt használják ki, hogy nem vagy hajlandó lejjebb mászni az árban, ők nevetséges, pl. 400 ezres árat ajánlanak, addig amíg végül feladod és odaadod egy kereskedőnek 400-ért, akik aztán mondjuk 500-600 között valahol eladják, amennyiért te is bőven eladhattad volna. Nem azt mondom, hogy te így fogsz tenni, ha van eszed, akkor hirdeted hasznaltauto.hu-n is, és ha nem nagyon van érdeklődő, akkor fokozatosan lejjebb mész árban, aztán majd mikor már elég olcsó lesz, akkor érdeklődő is lesz.
Egyébként én magánszemélytől vettem legutóbb, és mindig igyekszek ezt tenni, mert némileg kisebb az átverés esélye. De idő hiányában lehet hogy jobb elmenni kereskedőhöz, és ott körbenézni, mert akkor egyszerre lehet sokat megnézni, egyenként időpontot egyeztetni pedig neccesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!