Az olajokat mennyi időnként kell cserélni az autómban?
tehát a fékolajat mennyi időnként cseréljem? a szervó olajat mennyi időnként cseréljem? a hűtővizet mennyi időnként cseréljem? opel astra classic 2 G autó most 6 éves és még sohasem voltak benne ezek cserélve.
és a fékre hány km után kell ránézni? most van benne 75.000km, és az ékszíjat mikor cseréljem? a vezérműláncot mikor cseréljem?
A szervizfüzetben szoktak ezek az adatok benne lenni. Az enyém már 8 éves H Astra.
Fékfolyadékot illik 2-3 évente cserélni.
A szervó olaj elvileg örök életű az Opelekben mint a váltó olaj.
A hűtőfolyadék fagyáspontját kéne lemérni. Ha már -25 fok körüli vagy feletti akkor érdemes cserélni.
A fékre ránézés alatt a betétek, tárcsákat érted? Azt elég szemrevételezni. Nekem kb minden olajcserekor alánéznek az autónak és átvizsgálják a fékeket, futóműveket, kipufogót.
Ékszíjat, mármint hosszbordás generátorszíjat is szemrevételezni szokták. Illetve ha már nyikorog akkor cserélni kellene. Nekem most lett cserélve 8 év után pedig 194.000 km-nél tart már az autó.
Heló.
Én fékolajra 5 évet szoktam hagyni.
Szervó olajat is 5 év, de ugy tudom Opelban EPS van vagyis elektronikus szervó
Váltó olajat is cserélném 100E-ként. Oké, hogy mondják, hogy élettartam olaj, de szerintem 10 év után egy olaj már amiben van 100-200E km, sz@t nem ken, csak kavarodik bent a fémpor. Ez sem nagy összeg. Kell bele talán 3 liter.
Hűtővizet, akkor ha már nem elég erős a fagyállósága, előttem leírták.
A féket szemlével lehet megállapítani, használattól függ.
Hosszbordás szíjat elvileg lehet hagyni csúszásig (csikorgásig) én azért 100E-ként lecserélném nem nagy összeg, de sok mérgelődéstől meg tud kímélni.
Vezérmű lánc elvileg élettartamot bír, gyakorlatilag ha csörögni kezd csere. Persze jó esetben sose kezd csörögni.
Csak szeretném megkérdezni a véleményedet, hogy szerinted mitől megy tönkre a váltóolaj?
Hőterhelést nem kap, égésterméket nem kap, oxigént nem kap. Az enyém most lett lecserélve kuplung és lendkerékcsere kapcsán. Közel 200.000km és 8 év után egy deka fémpor nem volt a váltóolajban.
Előtte Opel márkaszervizben kérdeztem, hogy időnként nem szükséges-e cserélni a váltóolajat. Nem sajnáltam volna rá a pénzt, ott rögtön helyben megcsináltattam volna. De az egyértelmű válasz az volt, hogy amíg nincs megbontva a váltó, teljesen szükségtelen. Semmi érdekük nem volt ehhez, a saját üzletüket rontották vele.
Az legfeljebb motorolaj, az más!
De oké, a te pénzed, ha nem tudod hova tenni, vagy azt hiszed, hogy okosabb vagy mint az autódat tervező mérnökök, nyugodtan cseréltess a váltóban 2 évente olajat! Ártani nem ártasz vele, csak fölösleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!