Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Próbált már valaki halogén...

Próbált már valaki halogén helyett LED lámpát tenni a tompított fényszóróba?

Figyelt kérdés
Ebayen 500-8000Ft között lehet kapni 400-1800lm fényerejű LED fényforrásokat (nekem H7 foglalat van) fényszoróba. Próbált már valaki hasonlót? Azt tudom hogy helyzetjelzőnek tökjó, de a fényszóró helyére már nem biztos, mi van ha nem úgy szórja a foncsor a fényt, vagy kevés a pl. 900 lumen.

2013. okt. 28. 20:07
 1/9 A kérdező kommentje:
Még konkrétabban: Arra vagyok kíváncsi, hogy monjuk egy 6-7 ezer forintos cree ledekből álló 900-1000 lumenes fényforrás fel tudja e venni a versenyt a sima halogén izzóval, ha lecserélem a tompított fényszóróban?
2013. okt. 28. 20:12
 2/9 anonim ***** válasza:
Az a baj ,hogy a kocsi H7 fényszórója egy pontszerű körkörös fényforrásra , az izzószálra van kifejlesztve. Egy led nagyon kevés, ráadásul nem is ad körkörös fényt, szóval szórná mindenfelé a fényt mint a gagyixenon ráadásul nem is látnál vele jól. A körkörösen elhelyezett kis ledek sem segítenek ezen ,gyengék és nagy felületen szórják a fényüket. Csak parkolóban vagánykodni jók ezek.
2013. okt. 28. 20:28
 3/9 anonim ***** válasza:
53%

Ami miatt még idegenkednék tőle: Egyre több a panasz a gépkocsikban használt LED lámpák meghibásodására!

Megállapították, hogy az ingadozó tápfeszültséget(12-14V.) nehezen tűrik.

Természetesen ez is megoldható megfelelő stabilizátor áramkörökkel, de ez is adalék az alkalmazhatóságuk megítéléséhez.

2013. okt. 28. 20:46
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Igen, sajnos a LEDek nem bírják a közvetlen akksira kötést, a drágább ledek azért tartósabbak lehetnek, azokban elég jó áramkörök vannak. A rossz fény "szórás" meg biztos probléma, kérdés hogy mennyire, jó lenne saját szemmel látni a különbséget :D
2013. okt. 28. 21:34
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy már előttem írták, a foncsor egy pontból érkező fényre van tervezve. Ilyen égővel meg menne mindenhonnan a fény mindenhová. Eredmény az lenne hogy 1-2m-es körzetben mindent látnál mindenhol, de messzebb már semmit.

Ami talán megoldható az az ha egy teljesítmény LED-et(power LED) foncsorral és lencsével egy projektoros lámpa projektorára irányítod. De ez elég gány megoldás, és kétes a megfelelő működése.

Szóval inkább hagyd a gyárit.

Egyéb égőket le lehet cserélni gond nélkül LED-esre, de azért ott is figyelni kell arra hogy megfelelően bevilágítsa a búrát.

Csináltam már pár LED-es barlangászlámpát. Olyat is amiben van lencse és olyat is amiben nincs. Rengeteg a különbség. Egy 1000lumenes lencse nélkül is max 10m-es kört világít be. Messzebbre nem. Megfelelő fókuszálással viszont elég messzire el lehet vele világítani.

2013. okt. 28. 21:41
 6/9 anonim ***** válasza:

Teljesen rossz lenne.

Az izzószálas fényforráshoz szánt fényszórók paraboloid tükre pontszerű fényforráshoz van szánva. Ebből a pontból indulva szépen meg lehet rajzolni, hogy merre mennek a fénysugarak, hogyan rajzolják ki végül a tompított vagy távolsági fényszóróra jellemző fény-nyalábot.

Ehhez semmi köze az izzó üvegbúrájának megfelelő méretű felületet SMD-powerledekkel teleszóró kínai gyártók termékeinek, mert a fénysugarak kiindulópontja és iránya sem felel meg a reflektor tükrének. Az eredmény egy szembejövőket vakítő, de neked az utat alig megvilágító, de roppant "menő" kalap kaka lesz...

Egyszer gyártottam házilag áramstabilizátorral egybeépített hátsó helyzetjelző+féklámpa fényforrást. Ha a ledek a panelen nem pontosan az izzószál vetületének megfelelő helyen voltak (4 db a négyzetes hasáb egy-egy oldalán, 1 a tetjén), akkor lámpatesten kívül vakított mint a veszedelem, betéve a helyére viszont csak pontszerűen pislákolt. Miután tisztességesen lemértem mm pontossággal, hogy a foglalat peremétől milyen messze van az izzószál, és így helyeztem el a ledeket - milyen érdekes - rögtön az egész lámpatest egyenletes, homogén fénnyel világított. Pedig ez csak egy faékegyszerű hátsólámpatest volt, nem egy fényszóró.

2013. okt. 28. 21:52
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2013. okt. 28. 22:19
 8/9 anonim ***** válasza:
Én még nem, mert nem szeretnék helyszíni bírságot kapni.
2013. okt. 29. 13:06
 9/9 anonim ***** válasza:

Két képpel tudom jól láthatóan bemutatni, hogy miért nem megoldható:

1. kép: H7-es halogénizzó normál, erős, és extra erős változatokban (megjegyzés: a jobboldali extra erős már szabálytalan, mert felfelé túl sok fény megy).

[link]

2. kép: H7-es halogénizzó helyén más fajta, szintén H7-es csatlakozású égő (megjegyzés: a képen egy xenon látható, de a lényeg ugyanaz - fizikailag egy kicsit máshonnan jön a fény mint az izzónál, a lednél ez még rosszabb, még tompább).

[link]

2014. máj. 7. 00:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!