Használt autót vásároltam itthon, amit lefoglalóztam. Mennyi időt ír a törvény a foglalóban lefektetettek bartására? Milyen jogcímen lehet elállni a vételtől, hogy a foglaló összegét visszakapjam?
"A fentiekből következik, hogy foglaló kizárólag a szerződés megkötésekor átadott pénzösszeg vagy más dolog lehet. Egyrészt, ha az átadás ekkor nem történik meg, a foglaló kikötése sem érvényes. Másrészt szerződés hiányában nem lehet szó foglalóról, és a szerződéskötést megelőzően vagy a szerződéskötést követően átadott pénz vagy más dolog sem minősül foglalónak."
Ha történt szeződés kötés, akkor "él a foglaló".
"Ha a szerződést teljesítik, a foglaló a szolgáltatás ellenértékébe (vételárba) beszámít. Ha beszámításra nem alkalmas, vagy a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni."
Gondolom a szerződésbe írtatok dátumot. Mivel itt fenn állhat, hogy miatta hiúsul meg a biznisz, így a kétszeresét kellene visszafizetnie. De, ezt a kérdést szerintem részletesebben tedd fel a Politika kategória Jog témakörében, ott biztosan részletesebb választ fogsz kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!