Haldex-el csapatni?
Lehet vagy nem lehet? Egészséges vagy nem egészséges?
Nem télen a hóban gondoltam, mert ott a hülye is tud,hanem, hogy mennyire alkalmas ez a hajtási rendszer arra, hogy esetleg vizes nyálkás, esetleg száraz úton elkaparja mind a 4 kereket, és akár ha úgy adódik, lehessen 1-2 karikát körzőzni vele?
Az 1.8T motoros verzió érdekelne, ugyanis ezeket az autókat nézegettem, nevezetesen: Leon 1.8T 4x4, Audi TT 1.8T Quattro.
Mindkettő Haldex-es. Alkalmasak nyári illetve esős bohóckodásra is, vagy felejtős?
Nem a hajtásrendszer a gond, hanem az erő... Ez az 1.8-as turbómotor soha nem fog elpörgetni 4 kereket aszfalton, hacsak nem jégen vagy havon állsz...
Felpörgeted, rádobod a kuplungot 1-esben, kicsit megnyikkan a kerék és annyi...
Jah, "még" mondjuk 300ló és Nm legalább... 4 kerék meghajtású autók nem driftelgetésre termettek, mivel a far megúszása abból következik, hogy az autó hátulja gyorsabban akar menni mint az eleje, de ha az elejét is húzzák az első kerekek akkor ez csak úgy tud bekövetkezni, ha olyan brutális mértékű nyomatékot viszel a kerekekre, hogy még az első kerekek is teljesen elpörögjenek, és akkor talán meg tud úszni a hátulja erőből...
egy hegesztett difis lada előbb keresztbe vágja magát, mint egy 420 lóerős Audi RS4.
A "még" 300 ló szerintem túlzás. Lásd Impreza (2.3.4 generáció 265 LE-s változatok), vagy EVO generációk. Esetleg Mazda 323 GTR. Ezek pl simán eltekerik aszfalton is!
Én a Haldex-re vagyok kíváncsi, mert olyan 250-280LE-ig fel lehet tornászni... bár még tovább is, de én azt már nem biztos hogy akarom, illetve egy olyan 350Nm is kihozható ezen lóerők mellett.
Ja hát kézifék rángatással persze... de azt nem az erő viszi el hanem szimplán a far lendülete, plusz az ívbelső kerekek pörögnek csak el. Azt hittem ilyen bohóckodásra gondolsz.
http://www.youtube.com/watch?v=e9G97mkHsl4
Amúgy tudtommal a quattro rendszer nem haldex, hanem egy egyszerű hármas torsen.
Nem, nem kézifék rángatásra gondolok, az más tészta. Hanem ha odarúgsz a kuplungra, akkor eltekerje a hátulját is. Mint ez az M3jah, bár szerintem nem lehet egy lapon említeni ezzel.
Erőcsúsztatásra gondolok inkább, illetve ha körforgalomban elrúgom, akkor forgatja-e?. Mert erő még szerintem lenne is benne, csak nem tudom mennyire tolerálja és partner ebben a Haldex? Vizes úton mondjuk rárúgom a kuplungot, eltekeri-e mind a 4 kereket és lehet-e vele egy fánkot rajzolni?
Egyébként ezek az Audik, amik a Golf Padlólemezére épültek, mint a TT, vagy az A3, mind Haldexesek.
Legfeljebb kézifék rántás után egy-fél kör, erőből kizárt, hogy elforogjon így mint pl az M3 a videoban.
Érdemes ezt megnézed, elég jól elmondják hogy mik a lehetőségek. Elég érhető, gázra nem fordul keresztbe, még 420 lóval sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!