Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ledsort, ledszalagot (ki...

Ledsort, ledszalagot (ki minek hívja) hogyan kell bekötni?

Figyelt kérdés
A motorom lámpáihoz szeretném tenni (előre, és a féklámpához hátra) illetve a motor legaljára. Mit és hova kell kötni? Vagy valami ehhez értő zsenit hívjak? :DD

2013. szept. 12. 20:13
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Igen, nem árt.

Csak ijesztgetés képen: Egyszer berheltem valamit a motorom elektromos rendszerében, még biztosíték előtt, az egyik rákötött műszerkábel lecsúszott, letestelt és az egyik réz saru(szerencsére nem az aksin lévő) szimplán elégett.

Most gondolj bele mi történik ha a gyenge pont egy kábel, szépen elkezd izzani, aztán begyullad körülötte valami és volt egy motor. Ehhez elég annyi is ha rossz helyen/nem megfelelően van elvezetve egy kábel és kidörzsölődik a szigetelése.

Egyébként a bekötése, megfelelő eszközökkel és szakértelemmel pár perc.

2013. szept. 12. 21:18
 12/23 A kérdező kommentje:
Oké, elérted a célod, megijedtem rendesen, valami mesteremberrel majd megcsináltatom :)) Amúgy kb mennyibe fog kerülni úgy mindennel együtt?
2013. szept. 12. 21:23
 13/23 anonim ***** válasza:

Hát azt nem tudom hogy mennyiért dolgoznak az autóvillamosságisok. Nekem még sokse volt szükségem a segítségükre :D (meg remélem nem is lesz)

De nem nagy munka, szóval annyira drága csak nem lesz.

2013. szept. 12. 22:05
 14/23 A kérdező kommentje:
Remélem azért viszonylag pénztárcakímélő a szolgáltatás :D
2013. szept. 12. 22:11
 15/23 anonim ***** válasza:

Nem írod, hogy milyen célzattal akarod LED-esíteni a járművet. Ha világítási céllal, akkor ez nem jó ötlet, főleg az előre, mert a nagy fényerejű LED a szembejövőket rettentően zavarni fogja. Persze lehet ez a cél. Féklámpa kiegészítésnek tiltják a szabályok. A motor aljára díszítő elemként rajoskodni felteheted, csak a sünbá közúton meg ne lássa. :-)

A LED-szalag általában 6, 12, illetve 24V-os névleges feszültségre készül. Neked valószínű, hogy a motorod 12V-os rendszerű, tehát ilyet kell beszerezned.

Ebből van különböző színű, fényerejű, sűrűbb, ritkább, sőt többszínű vezérelhető fajta is. Mivel a (járó)motorod feszültsége a valóságban több mint 12V, általában 13,5-14V körüli érték erősebben fog világítani a LED-sorod.

Ez a 2V-os feszültségtöbblet igazából nem okoz bajt, de rövidíti a LED-ek élettartamát. Bekötése egyszerű, de néhány szabályt be kell tartani. Elsőként, csak megfelelő értékű védőbiztosítékon keresztül tápláld meg a LED eket, (ill. bármilyen fogyasztót) amit a pozitív ágba helyezel el sorosan kötve, amit a kapcsolóra, majd a LED sor + al jelölt csatlakozójára vezetsz. A - al jelzett csatlakozót a Vázhoz kell rögzíteni körmös alátétet, szemes sarut használva. A megtáplálást pl. az akkumulátor pozitív kapcsáról veheted.

2013. szept. 13. 19:04
 16/23 A kérdező kommentje:

Köszi. Hát én magamtól nem kezdek bele inkább, hanem majd valami "szakember" :D

Világítás mellé szeretném pluszba. Viszont amiket én láttam azok nem vakítottak, valami megoldás erre?

2013. szept. 13. 19:52
 17/23 A kérdező kommentje:
Ja és legálisan nem lehet megoldani valahogy? :)
2013. szept. 13. 20:04
 18/23 anonim ***** válasza:
Ne dőlj be az ijesztgetésnek. Én a motorm elektromos rendszerét 2-3 ezerből átalakítottam dupla biztosítékosra, egyet a riasztónak, egyet a gyújtásnak. Így ha bármi baj van, nem fog kiégni semmi a biztosítékon kívül, ami 40 forint. Merre felé laksz? Én baráti áron tudnám vállalni a dolgot, és szinte minden felszerelésem van hozzá hogy elvégezzem a dolgot, csináltam már elég sok ilyet.
2013. szept. 15. 23:53
 19/23 A kérdező kommentje:

Nyírbátor mellett lakom.

Jövő tavaszra tervezem ezt a kis átalakítást. Üziben megbeszélhetjük esetleg.

2013. szept. 16. 09:45
 20/23 anonim ***** válasza:

" Ne dőlj be az ijesztgetésnek. Én a motorm elektromos rendszerét 2-3 ezerből átalakítottam dupla biztosítékosra, egyet a riasztónak, egyet a gyújtásnak. Így ha bármi baj van, nem fog kiégni semmi a biztosítékon kívül, ami 40 forint. Merre felé laksz? Én baráti áron tudnám vállalni a dolgot, és szinte minden felszerelésem van hozzá hogy elvégezzem a dolgot, csináltam már elég sok ilyet."

Azért az egy dolog hogy te megcsináltad magadnak olcsón és jól. Én kevesebből kábelezztem újra komplett a motoromat(bár zsugorcső és csatlakozó volt itthon, egyébként biztosan drágább lett volna) De láttam már olyan motor kábelezést hogy csak fogtam a fejem. Az a tipikus amikor még csak egy kombinált fogó sincs, aztán mindenféle uborkakötöző madzaggal meg szigetelő szalaggal összegányolják. Na ott csoda hogy nem égett el velemi :D (az viszont nem volt csoda hogy világítás és egyebek hírből se működtek)

Szóval azért nem árt olyannal csináltatni ako ért hozzá. Abban igazad van hogy nem feltétlen kell autó villamosságis. Lényeg hogy értsen hozzá és szakszerűen meg tudja csinálni (nekem sincs semmilyen villamos képzettségem)

2013. szept. 16. 15:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!