Kizárólag B kategóriás jogsim van. Vihetnék vele 70 ccm-es motort?
Vihetsz akár 1000 ccm-est is, utánfutón.
Ha arra gondoltál vezetheted-e, nem.
Gyárilag nem igazán van 70 ccm, utólag lecserélik a blokkot ezekben.
Vihetnél-e vele?
Hát ha az autó alkalmas rá akkor bármit vihetsz vele amit a forgalmi szerint elbír. És persze ami szabályosan bele/rá fér. Te többnyire futón szokás motort szállítani, tehát nem árt ha van vonóhorog.
Ilyen esetben meg igazoltatásnál akármilyen motort is viszel a rendőr nem kérheti a papírjait. Csak az adásvételit amivel igazolod hogy nem épp lopod a gépet. A ccm-el ez eseten meg miért is foglalkozna? Főleg hogy kívülről egy 50-es és egy 70es henger többnyire ugyanolyan.
Úgy értettem hogy vezethetem-e.
Na és mi van akkor ha műszakira kell vinnem a robogót. Aki vizsgáztat, az sem köt bele hogy nagyobb a henger mint ami az adásvételin szerepel?
70-es robogóra van műszaki. Meg rendszám is, meg minden. És csak A1-el vezethető.
Igazoltatáskor a rendőr nem tud megállapítani semmit, de azt megteheti, hogy kezdeményezi, hogy az NKH vizsgaállomáson (Mozaik utca, vagy ahol laksz) megszakértsék, és akkor buktad a partit.
Szóval rendőrautót robogóval ne előzz! ;-)
Megjegyzem, az 50-es smk-kat elvileg be kellene mutatni az NKH-nál, ahol "SM50" beütéssel látják el, pontosan azért, hogy a hatósági ellenőrzést megkönnyítsék. De még sosem hallottam olyan személyről, aki ezt meg is tette volna.
Ja, és általában a rendőröket nem nagyon érdekli ez az egész. Persze ha jól láthatóan 125-ös nagyrobogókon hasítanak rendszám nélkül, azért már szólnak, de hogy egy simsonra vagy akármire ráraksz egy felfúrt hengert, na azzal nem nagyon szoktak vacakolni, mert sokkal egyszerűbb a trafipaxot kattogtatni vagy a teherautósokat cseszegetni a menetlevéllel meg a tachográffal. Az ilyesmi vitán felül áll, nem kell szakértői vizsgálat meg semmi, mindjárt lehet zsebelni, és jöhet a következő kundcsaft.
Azt tudom hogy jogilag nem vezethetem, de ha a rendőr nem szakértő aki ránézésre megmondja hogy nem 50-es, és nem akar nagyon valamibe belekötni, akkor igazoltatáskor ugyse derül ki.
Hogyhogy nem kell rá műszaki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!