Miért baj az, hogyha a megfelelő fordulat szám mellett (mondjuk, ha hármason gyorsulok fel hetvenig) egy sebesség kihagyásával váltok feljebb?
Elvégre is, a fentebbi példánál maradva, ha hármasból gyorsulok fel hetvenig (pl. előzés közben), és kihagyom a négyest, egyből az ötöst rakom be, azért miért baj?
Hallottam olyat, hogy ez káros a váltónak.
Nem vagyok autószerelő, de olyan téren nem értem a logikát, hogy ha vagyok pl. hármason, gyorsulok. Ha feljebb váltok (akár négyesre, akár ötösre), a váltó akkor is egy pillanatra átmegy az üresen, főleg, hogy én nem "át vágom" a sebességet, hanem szépen kihúzom üresbe, majd onnan rakom tovább. Tehát, ha így is-úgyis átmegy az üresen, akkor a váltóban a fogaskerekek miegymás úgyis ugyanúgy állnak, mintha nem hagynék ki egy köztes sebességet.
Ugyan ez a helyzet mondjuk a kettesből ötvenre gyorsuláskor is, akkor is át kell mennie a váltónak az üresen.
semmi bajt nem okozol,ha kihagysz egy-egy sebességet,
hisz számtalanszor van,hogy pl 5.-ből 3.-ba váltunk vissza ,
Szinkron autóváltónak semmi baja nem lesz.
A motorkerékpárokon vannak olyan váltók (ugye csak fel-le, minden fokozaton át kell váltani), amiket inkább tanácsos szépen sorba váltogatni (ezeknél is inkább a régieknél számít). Autónál teljesen mindegy.
Azon kívül, hogy mozgó autót nem rakunk sem egyesbe sem hátramenetbe, nyugodtan tedd bárhonnan bárhova ésszerű határok között. Például visszakapcsolás után ne legyen magasabb a fordulatszám mint a motor maximális fordulatszáma. De felfelé például 2-ből 5-be nyugodtan, ha úgy jön ki (nagyot kellett lépni, de utána már elég csak tartani a tempót).
Több fokozatnyi visszakapcsoláskor egy dupla kuplungolás-gázfröccs kombóval kímélheted a szinkrongyűrűt, a váltó szereti, ha a behajtás fordulatszám szempontjából "felülről" érkezik, nem a szinkronnak kell felgyorsítani a szükséges fordulatra a nyelestengelyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!