Mi a különbség az egyes szűrők között?
A szűrők karbantartása általában a cseréjüket jelenti. A jellemző szűrők:
Olajszűrő: A motorban áramló olajat szűri. Minden olajcserénél cserélni kell.
Légszűrő: A motor által beszívott levegőt szűri. Én ezt is cserélni szoktam minden olajcserénél.
Üzemanyagszűrő: A neve kifejezi, mire jó. Ezt nem szokták annyira sűrűn cserélni. Szerintem 40-50ezer km-enként elég cserélni, de érdemes utánajárni, mit ajánl a gyártó.
Pollenszűrő: Az utastér levegőjét szűri, régi autókban előfordulhat, hogy még nincs ilyen. Nem tudom mi az ajánlott csereperiódusa, mert nemrég óta van ilyen autóm. Ha el van dugulva, gyengén fújja a levegőt az autó szellőztető rendszere.
Karbantartani sehogy sem kell, leginkább cserélni szokás az elhasznált szűrőket!
A két legfontosabb az olaj és a levegőszűrő, ezeket olajcserénél általában együtt szokták cserélni. Az olajszűrő a motorból lekopott és más úton bekerült szennyződéseket szűri ki a motorolajból. A légszűrő a motorba beszívott levegőt szűri, hogy nem kerüljön mondjuk por bele, ami károsítja a motort.
Az üzemanyagszűrő is hasznos dolog, de a legtöbb mai autóban legalább egy szerelőakna kell a cseréjéhez.
A pollenszűrő az utastérbe jutó levegőt szűri, ezt is érdemes néha kicserélni.
mint ahogy a neve is jelzi, megszűri a koszt
olajszűrő a motor kenőolajából szűri ki a fémreszeléket ami a motor forgása közben keletkezik, ezt az olajjal együtt szokták cserélni
légszűrő a motorba jutó levegőből szűri ki a port és egyéb koszt ami kárt tehetne benne, ezt is olajcserénél szokták cserélni általában
benzin-gázolaj szűrő pedig az üzemanyagból szűri ki szintén a koszt, ezt megadott km után szokták cserélni, asszem 60-80e km-enként
más most nem jut eszembe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!