Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a különbség az egyes...

Mi a különbség az egyes szűrők között?

Figyelt kérdés
Teljesen autó-analfabéta vagyok, ami nagyon zavar, főleg, hogy most fel akarom készíteni a kocsimat a nyárra. Próbáltam utánaolvasni az interneten egyes dolgoknak, de sehogy sem értem, hogy hogyan működnek az autóban a különböző szűrők, mi a szerepük, és hogyan kell őket karbantartani.
2013. máj. 10. 18:15
 1/5 anonim ***** válasza:

A szűrők karbantartása általában a cseréjüket jelenti. A jellemző szűrők:

Olajszűrő: A motorban áramló olajat szűri. Minden olajcserénél cserélni kell.

Légszűrő: A motor által beszívott levegőt szűri. Én ezt is cserélni szoktam minden olajcserénél.

Üzemanyagszűrő: A neve kifejezi, mire jó. Ezt nem szokták annyira sűrűn cserélni. Szerintem 40-50ezer km-enként elég cserélni, de érdemes utánajárni, mit ajánl a gyártó.

Pollenszűrő: Az utastér levegőjét szűri, régi autókban előfordulhat, hogy még nincs ilyen. Nem tudom mi az ajánlott csereperiódusa, mert nemrég óta van ilyen autóm. Ha el van dugulva, gyengén fújja a levegőt az autó szellőztető rendszere.

2013. máj. 10. 18:26
 2/5 anonim ***** válasza:

Karbantartani sehogy sem kell, leginkább cserélni szokás az elhasznált szűrőket!

A két legfontosabb az olaj és a levegőszűrő, ezeket olajcserénél általában együtt szokták cserélni. Az olajszűrő a motorból lekopott és más úton bekerült szennyződéseket szűri ki a motorolajból. A légszűrő a motorba beszívott levegőt szűri, hogy nem kerüljön mondjuk por bele, ami károsítja a motort.

Az üzemanyagszűrő is hasznos dolog, de a legtöbb mai autóban legalább egy szerelőakna kell a cseréjéhez.

A pollenszűrő az utastérbe jutó levegőt szűri, ezt is érdemes néha kicserélni.

2013. máj. 10. 18:27
 3/5 anonim ***** válasza:

mint ahogy a neve is jelzi, megszűri a koszt

olajszűrő a motor kenőolajából szűri ki a fémreszeléket ami a motor forgása közben keletkezik, ezt az olajjal együtt szokták cserélni

légszűrő a motorba jutó levegőből szűri ki a port és egyéb koszt ami kárt tehetne benne, ezt is olajcserénél szokták cserélni általában

benzin-gázolaj szűrő pedig az üzemanyagból szűri ki szintén a koszt, ezt megadott km után szokták cserélni, asszem 60-80e km-enként

más most nem jut eszembe

2013. máj. 10. 18:31
 4/5 anonim válasza:
Elnézést, hogy én is tovább kérdezem. De légszűrés esetben milyet használhatunk? Valóban van olyan is ami nem csak a polleneket de a baktériumok is szűri?
2013. máj. 14. 17:04
 5/5 anonim ***** válasza:
van ami még a gázokat is szűíri mint a gázálarc aktív szénnel ;) asszem a Mann Filter gyárt ilyeneket :)
2014. dec. 3. 04:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!