Ha megállít a rendőr miket fog kérdezni/csinálni?
Ha jól tudom ki van adva hogy minden megállított embert megszondáztatnak.Ez a gyakorlatban még mindig úgy működik hogy látják rajtad hogy valami nem stimmel akkor úgyis fújod.ha pedig nem akkor elképzelhető hogy nem fújod meg.
Megállít,elkéri a forgalmid,jogsid,biztosításod,esetleg ha körültekintő akkor megnézi a lámpáid,indexeid,gumikat és ha valami nem stimmel akkor írja is a csekket
Előszöris a napszaknak, kornak és nemnek megfelelően kell köszönnie, aztán közölnie kell az intézkedés célját ami jelen esetben közúti ellenőrzés lesz.
(egyébként ez meg van szabva neki, ha nem így cselekszik akár jelenthetnéd is... Tehát a "jó napot uram tudja miért állítottam meg?" szöveggel máris megsérti a szabályzatukat :D )
Aztán kéri a jogosítványt, forgalmit és a lakcímkártyát (sokszor kérik a személyit is, de azt nem vagy köteles odaadni, mivel a jogosítvány alkalmas személyazonosításra is, és jogszabályba van foglalva hogy nem vagy köteles egynél több irattal igazolni magad, tehát jogosítvány, személyigazolvány vagy útlevél)
Van amikor ennyivel megelégszenek. De szondáztathatnak is(főleg ha mondjuk a fentebb írtak be nem tartásába belekötsz :D ) És a járművet is átvizsgálhatják, ellenőrizhetik az elsősegély dobozt, a gumikat és szinte mindent...
De ha nem ittál alkoholt, nem mentél gyorsan, nem szabálytalankodtál(vagy legalábbis ezt a kettőt ők nem látták) és az járművel is minden rendben van akkor nincs mitől félni.
Egyébként a rendőri intézkedésnek szinte minden lépése meg van határozva hogy mit hogy kell(ene) csinálnia.
Persze ezekbe nem érdemes belekötni, te jársz rosszabbul. De hallottam már olyan esetet hogy egy, ezeket a szabályokat jól ismerő emberke, így úszott meg egy szabálytalankodást. Szépen közölte a rendőrrel hogy mit hogy kelletett volna csinálnia és hogy szól a felettesének ,azt meg elengedte :)
amúgy egy pillanatra megijedtem, mert kicsit kigyorsítottam 70ig és akkor láttam hogy ott vannak az illetékes elvtársak és integet.
a nagyobb gond hogy sikeresen a kabátomban hagytam a forgalmim. kaptam egy szabálysértési feljelentést ami majd pár hét múlva jön ki írásbeli figyelmeztetés formájában. Aztán majd kiderül hogy lesz-e mellette csekk, bár erről nem szólt, és hogy "semmi komoly"...
"Jó napot(/reggelt/estét) kívánok, személyi igazolványt, forgami engedélyt, jogosítványt kérem közúti ellenőrzésre!"
Érdekes módon, engem még soha nem állítottak meg, pedig már 13 éve van jogosítványom és havi 3000 km körül vezetek, de eddig valahogy mindig elkerültek.
"Érdekes módon, engem még soha nem állítottak meg, pedig már 13 éve van jogosítványom és havi 3000 km körül vezetek, de eddig valahogy mindig elkerültek."
Én még csak 4 éve vezetek, de még engem sem állítottak meg sose (de még csak bicajjal sem igazoltattak sose, max csúnyán nézek XD)
Viszont utasként átéltem már elég sok közúti ellenőrzést. De ott csak iratokat nézték. Meg egyszer amikor nyitott csomagtartóval vittünk cuccot akkor megnézték hogy stabil-e a csomagtartó :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!