Van egy opel kadet 1.6d csak van egy kis gond nincs meg a a törzskönve olyankor mi van?
Nincs, de pár éve (6-8?) kötelező volt eredetvizsgáztatni minden autót.
Tudom, mert van a családban egy 35 éves mind máig első és egyetlen tulajdonos nevén lévő autónk. Eladás gondolata fel sem merült, de a műszaki vizsgához kötelező volt eredetvizsgáztatni és törzskönyvet kérni róla.
"de a műszaki vizsgához kötelező volt eredetvizsgáztatni és törzskönyvet kérni róla."
Ez vagy OT-s vizsga volt, vagy valami speciális KPM-es vizsga ismételt forgalomba helyezés, vagy nem is tudom. De egy átlagos vizsgához nem kell erdet vizsga meg törzskönyv se. Nagyon sokat voltam mát műszaki vizsgán, a céges autókkal, pár hete meg a sajátommal is, ezért vagyok ilyen kuvva okos
Most már igen. Mi se azért dobtuk ki rá a pénzt, mert olyan sok lenne. Ha nem lett volna kötelező, nyilván nem tettük volna.
Nem OT-s és soha nem volt forgalomból kivonva.
Pár éve (egészen pontosan 2007-ben) kitalálták az ún. integrált eredetiségvizsgálatot. Ennek az volt a lényege, hogy ha az autó még soha nem volt előzetes eredetiségvizsgálaton (igen, ez az elhíresült "eredetvizsga"), akkor a műszaki vizsga keretein belül vizsgálták meg, hogy van-e köze egymáshoz a forgalmiba beírt és az autóba beütött azonosítójeleknek és van-e rá esély, hogy a váz- és motorszám gyári. Lényegében ugyanazt vizsgálták, mint az eredetiségvizsgálaton.
Így aztán - legalábbis elméletben - minden autó azonosítójeleit megvizsgálták, a "beletettem a csapatós körlámpás Zsigába az ezerötös motort, azt' adot jattot a vizsgahelyen, hogy ne vegyék észre, ha meg szétrohad, leadom a MÉH-be" kaliberű autók fennakadtak a rostán.
Viszont nagyon sokan nem láttak ilyen vizsgálatot még akkor sem, ha sokat járnak autót vizsgáztatni. Ez ugyanis csak az autók egy különleges csoportját érintette: azt, aminél az eredetiségvizsgálat bevezetése óta nem volt tulajdonosváltás. Ezért lehet az, kedves Sándor, hogy te még nem találkoztál ilyennel. Lehet, hogy a céges autók nem estek bele ebbe a körbe.
Viszotn az tény, hogy jó páran voltak, akik meglepődtek, hogy a tizensok (vagy több) éve tulajdonukban álló autón, amit eszük ágában sem volt eladni, hipp-hopp eredetiségvizsgálatot kellett végezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!