Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért hívják sokan a bekarikáz...

Miért hívják sokan a bekarikázott részt/részeket spoiler-nek? (kép lent)

Figyelt kérdés

Már feltűnt, hogy sokan így hívják, alap személyautókon elől hátul, nekem ez még mindig lökhárító.

[link]

A spoiler a hátsó szárny, esetleg ha elől van akkor az nekem olyan ami levegőt vezet leszorítás gyanánt mondjuk.(szerintem)

Nem tudom, hogy most nekem van igazam, vagy már rég nem lökhárítónak hívjuk.

De miért pont spoiler?

2013. jan. 27. 17:15
 1/5 anonim ***** válasza:

Hogy is mondjam ,"ráragasztották" ezt a jelzőt .

Ki így ,ki másképp hívja .......ennyi :)

2013. jan. 27. 17:19
 2/5 Shai-Hulud ***** válasza:

A spoiler szó egyszerűen csak elterelőt jelent. A gépkocsikon alkalmazott spoilerek a légterelők, melyek a kocsit áramvonalasabbá teszik, és/vagy nagyobb sebességek esetén erőhatást fejtenek ki.

Tehát nem csak a "szárnyak" a spoilerek, hanem mindazok a burkolati elemek, amelyeknek (egyik) szerepe az áramló levegő terelése.

2013. jan. 27. 17:25
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha neked lökhárító, akkor kedves egészségedre. De igazából ez már nem csak lökhárító: vannak benne energiaelnyelő betétek, így tényleg fog valamicskét, ha ütésről van szó, viszont a kialakítása olyan, hogy a levegőt hatékonyan terelje a hűtőkre - hűtőrács is van benne - és az autó alá/mellé (bárhová, ahová kell neki, szépen illeszkedve a többi elem formájához). Úgyhogy ez már inkább légterelő, integrált hűtőráccsal és lökhárítóval.

Eredetileg a "spoiler" kifejezés a repülőgépek világából jött, ahol áramlásrontó lapot jelentett. Az áramlásrontó lapok légterelők voltak, amik valamilyen célnak megfelelően irányították a légáramot és az autók légterelői is ilyenek voltak egykoron: a köténylemez aljára szerelt műanyag légterelők, a csomagtartó és a tető végére szerelt kis műanyagok mind-mind a tubulens áramlások keletkzését igyekeztek meggátolni.

Az egyik értelmezés szerint a szó manapság a különböző légterelőket jelenti, amik elsősorban a légellenállást csökkentik (pl. a képen látható Corsa szép, bumfordi orra, ami egybe van dolgozva a motorháztetővel és a sárvédőkkel), a leszorítóerőt keltő légterelők neve szárny, hiszen áramlástanilag inkább ahhoz állnak közel. De mondjuk a szpojler, spoiler vagy légterelő kb. bármit jelenthet, még a hátsó szárnyat is.

2013. jan. 27. 17:27
 4/5 A kérdező kommentje:

Értem így már világosabb a kép.

Nekem azért lökhárító mert hárítja lökést, ha neked tolatnak vagy belemész valamibe kis sebességgel elég csak ezt az egy elemet cserélni mert jó esetben csak ez rongálódik.

De ahogy nézem már szinte minden új autónál alkalmazzák a hűtőráccsal való egybeépítést, így már a lökhárító mint olyan nem is létezik az autón.De még mindig túl erősnek érzem a "spoiler" jelzőt rá.

Na mind1 ez megmarad az "élet nagy kérdési" könyvben, addig meg legalább tudom, ha valaki azt mondja, hogy spoiler nem csak a csomagtartóra erősített szárnyra gondolhat és legalább nem beszél teljesen hülyeséget.

2013. jan. 27. 18:00
 5/5 Napkiraly ***** válasza:
Amit te bekarikáztál, az nem lökhárító,hanem egy felcsavarható műanyaglap,ezért hívják spoilernek. Alatta van egy vasgerenda felhegesztve vagy csavarozva, na az a lökhárító
2013. jan. 27. 19:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!