Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ez a 2 motormelegítés nem káros?

Ez a 2 motormelegítés nem káros?

2013. jan. 3. 18:22
 1/5 anonim ***** válasza:
de
2013. jan. 3. 18:30
 2/5 anonim ***** válasza:

A motor élettartama szempontjából nem ezek a legjobb módszerek az üzemi hőfok elérésére. Az üresen pörgetésnél van gyorsabb és hatékonyabb eljárás is - utcai autók, motorok esetén.

Csakhogy sem a Renault RS27, sem a Yamaha kétüteműje nem utcai erőforrás. Versenygépeket pedig jellemzően így, terheletlenül óvatosan pörgetve szoktak melegíteni. Az edzéseken minden perc kincset ér, nem lehet kimenni a pályára úgy, hogy "ne nagyon nyomjad, Józsikám, amíg hideg, lassan menjél, majd úgy két kör múlva elindulhatsz", mert egyrészt sokat jelent, ha azt a kért kört is "élesben", versenytempóban lehet megtenni, másrészt versenypályán nem egészséges dolog a versenytempónál sokkal lassabban vergődni, ugyanis ekkor hamar nekimennek az embernek.

Ezen kívül általában nincs is dúsítóberendezés a versenycélra épült motorokon. Ezért amíg el nem érik az üzemi hőfokot, nem tudnak terhelés alatt dolgozni. Üresen tudnak pörögni, tud annyi benzint szállítani a befecskendező vagy karburátor (alapjárat nem nagyon van, de nem is arról van szó, hogy alapjáraton ketyegtetik őket), de terhelés alatt már csak fulladoznának.

Ha meg emiatt gyorsul az egyes alkatrészek kopása, az sem egetrengető mértékű probléma. Egyik motor sem több százezer kilométeres futásteljesítményre készült, a lehető legkíméletesebb bemelegítéssel sem tesznek meg pár ezer kilométernél többet élettartamuk során.

2013. jan. 3. 18:57
 3/5 anonim ***** válasza:
Egyébként a második videón a Yamát nem melegítik szerintem, hanem az ún. kemény bejáratást csinálják. (Azt hiszem legalábbis. Aztán lehet, hogy zöldségeket beszélek, csak abból indulok ki, hogy first startup.)
2013. jan. 3. 19:11
 4/5 A kérdező kommentje:
azt tudom én is de van ugyan erről a fajtáról hogy verseny előtt kihúzatják visszaengedik alapjáratra és így melegítik
2013. jan. 3. 20:16
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem káros, az F1-nél verseny közben ahogy gyilkolják a motorokat, ez meg sem kottyan neki, meg nem is forgatják leszabályozásig melegités közben. Na meg a Red Bull mérnökei szerintem csak értenek valamit az ilyesmihez, és nem fogják legyilkolni a motort:)

A Yamahánál is minden ok szerintem.

2013. jan. 4. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!