Balenora téli gumi?
Leballagsz az autóhoz és megnézed a rajta található gumik méretjelölését. Az oldalfalon rajta kell lennie. Én úgy emlékszem, a gyári gumiméret 185/60 R 14 volt. A gyári felni osztóköre 4x100-as, ennyit tudok róla, de kellene még az agymérete és az ET-száma is. Ez utóbbit lehet, hogy beleütötték valahol az agynál vagy a peremnél.
Ha megvan a gumi és a felni valamennyi paramétere, akkor lehet kész kereket keresni. A gumi lehetőleg egyezzen meg a gyári mérettel vagy legyen váltómérete. Ha ez nem jön össze, akkor ne sokkal térjen el tőle a mérete. Itt tudsz számolgatni:
A felninél az osztókör feltétlenül egyezzen meg, esetleg a 4x98-asok jöhetnek szóba, de ahhoz speciális csavar kell (tehát inkább hanyagold). Az agyfurat is legyen egyező, nem jobb azzal, ha tehermentesítő kell alá. A legjobb, ha gyári méretű felnit találsz. Az ET-szám se térjen el sokkal, mert a kisebb ET-jű felnivel lehet, hogy beleér a kerék a sárvédőbe, a nagyobb ET-jű alatt meg nem fér el a fék.
Ha pedig megvetted álmaid kerekeit, nem elég, hogy majd otthon felszereled őket: érdemes elfáradni egy gumisműhelybe centríroztatni, ugyanis nem látszik a keréken, hogy rendesen ki van-e egyensúlyozva (attól, hogy van rajta ólomsúly, még lehet, hogy nem jó), de roppant kellemetlen, ha rázza az egész autót a rossz kerék. És még csak nem is kerül különösebben sokba.
Köszi,ez kimerítő volt,de most már legalább tudom!
Vennék én újat is,csak elég nehéz lesz kiszorítanom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!