Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell autót venni? 20...

Hogyan kell autót venni? 20 éves vagyok, még sosem vettem autót és fogalmam sincs mi az eljárás.

Figyelt kérdés

Valaki leírná nekem pontról pontra hova kell menni miután?

Pl. elmegyek a kocsiért, elviszem egy szervízbe ahol megcsinálják az eredetiségvizsgálatot, aztán kifizetem a tulajnak az árat és 2 tanu jelenlétében aláírjuk az adásvételit. Aztán? Közjegyzőhöz viszem az adásvételi papírt? Aztán a polgármesteri hivatalba megyek forgalmi engedélyért? Aztán a biztosítóhoz megyek megkötni a biztosítást?

Hogy megy ez?

Mennyibe kerül mindez kb. az autó árán kívül?

2012. okt. 17. 23:04
 1/8 anonim ***** válasza:

Kinézel egy kocsit, elmész megnézni - ha csak azt tudod melyik az eleje meg melyik a hátulja, akkor vigyél magaddal valakit aki kicsit többet tud. Érdemes megnézni a kocsin lévő számokat is, nehogy valami turpisság legyen benne. Ha minden megfelel és megegyeztetek az árban, akkor kitöltitek az adásvételit (a most megfelelő 4 példányos, van rajta km-óra állás is, papírboltban kb. 120 forint), a két tanú is. Két példány a tied (ebből az egyik az eredeti, az fog kelleni az okmányirodában), két példány az övé. Kifizeted a pénzt, a tulaj odaadja a papírokat, elbúcsúztok és elhajtasz a kocsival.

Utána elviszed eredetvizsgára, kötsz rá biztosítást és mehetsz az okmányirodába átíratni.

Ami biztosan kell ott:

-forgalmi eng.

-adásvételi

-eredetvizsga határozata

-biztosítást igazoló papír

-igazolványaid

-pénz

2012. okt. 17. 23:22
 2/8 anonim ***** válasza:

Ami kimaradt: kell a kocsi törzskönyve is, azt is meg kell kapnod a tulajtól. Nem szabad belemenni olyanba hogy "majd elküldöm", "tegnap még itt volt" és hasonlók. Ha nincs, akkor nincs üzlet.

És ennyi pénzedbe kerül:

[link]

2012. okt. 17. 23:24
 3/8 anonim ***** válasza:

Pontosan, ez a tematika.

Én elmondanám azt hogy mit kell csinálni MIELŐTT megveszed. :)

Első körben kinézed valahol (HAHU-n, szuperinfóban, meglátod az utcán a papírt rajta hogy eladó).

Ez az első hibalehetőség, általában kevés km-es (lehetőleg 100E alatt, a 150E már sok), flott állapotú (legalábbis szemre) autókat akarnak az emberek, olcsón.

Ebből a háromból általában maximum kettő teljesül.

A futott km-től nem kell megijedni, évi 15E-s futás teljesen átlagos, de még a 20 is. Az én gépembe egy év alatt 28E ment, úgy, hogy elég sokat járok a cégessel. Az autókat nem a magas futásteljesítmény hanem a karbantartás hiánya teszi tönkre.Ezt viszont itthon lehetetlen ellenőrizni, a márkaszervizes óradíjak, és a fillérb*szó emberek miatt. De erre ott van a kettes pont.

A következő dolog az állapot. Ez már könnyebben megállapítható (vagy azt hiszed elsőre), ránézel,szép a fényezés, oké, mintha kicsit eltérne az egyik elem színe, de a rosseb tudja, csak úgy esett rá a fény. Igen ám, csak nem ebben az országban. Nem egy olyan gépet láttam már ami szemre szép volt, aztán 3mm kitt volt rajta, mert megtörték és úgyahogy összekókányolták eladásra. De erre is ottvan a rétegmérő. Inkább egy kicsit rügyező ajtajú gépet hozz el, mint egy már csattant de látszata flottat.

A harmadik pedig az olcsóság, itt visszajön a fillérb*szás (tudom, válság van, de jobban megéri az a 2-3-400E egy összegben, mint esetleg a duplája évek alatt), illetve az hogy elhiszed ami le van írva a hirdetésben. Viszont a gyanúsan olcsó gépeknél a fele kamu (jó esetben CSAK a fele). Ezt viszont nagyon egyszerű megoldani, behatárolod az adott gép évjáratra és kivitelre vonatkozó árát, és választasz egy olyat ami a középkategóriában van.

Az első két pont miatt viszont érdemes szerelőt/hozzáértőt vinni (nem, nem a szomszédjózsit aki látott már zsiguli blokkot közelről), aki ért az adott típushoz. Az általános hibákat könnyű észrevenni, de vannak típusspecifikus hibák, amiket nem minden kolléga ismer. Illetve játszik még a szervizes állapotfelmérés is, bár az egy fokkal drágább.

Nem tűnik fontosnak, de nehezebben ülsz fel a szopórollerre ha ezt megjátszod.

Az eladókról, a kereskedő-magánszemély dologról nem nyilatkoznék, kereskedő is lehet korrekt és magánember is svindlis, nincs összefüggés. Nagyjából ennyi, ezekre is érdemes odafigyelni.

/Mielőtt valaki felhozná a szervizkönyvet, a jozsón 110-ért kapsz egy óra alatt diplomát, eredeti minőségben, akkor egy szervízkönyvet meddig tart összerakni? Csak akkor ér valamit ha le is ellenőrzöd,amiért általában csengetni kell, és többet mint egy kollégának hogy átnézze./

2012. okt. 18. 00:00
 4/8 anonim ***** válasza:

már csak annyi a dolgod, hogy fogadd meg a tanácsokat...

azt javaslom, hogy az előttem szólók írásaiból készíts egy "cskklistát"...ezt használod puskának, hogy nehogy elfelejts valamit nagy örömödben, amikor azt hiszed, hogy hú de jó vétel... csak óvatosan...

2012. okt. 18. 11:49
 5/8 anonim ***** válasza:
"csekklistát"
2012. okt. 18. 11:50
 6/8 anonim ***** válasza:

1. a hasznaltauto.hu-n kikeresed a számodra megfelelő autót (lehetőleg tulajdonostól vegyél autót, ne kereskedőtől)

2. Felhívod. Rákérdezel szokásos dolgokra: mióta van nála, saját nevén van-e az autót, hitel/terhelés mentes-e stb...

3. Ha minden OK. Akkor elmentek megnézni. Ha tetszik és sikerül megegyezni akkor elhozod. Az eredetvizsgát többnyire a vevő állja.

4. Átíráshoz szükséged lesz kötelező biztosításra ( nagyon fontos), eredetvizsga papírokra, befizetett vagyonszerzési illeték csekkre. Mindez az okmányirodában kell intézned.

2012. okt. 18. 12:55
 7/8 anonim ***** válasza:
Ja, egy átlag autónak az átírási költsége kb65-70 000ft
2012. okt. 18. 12:56
 8/8 anonim ***** válasza:

Egy kis segítség, mit kell megnézni az autón:

[link]

De tényleg a legjobb, ha viszel egy hozzáértő ismerőst.

2012. okt. 19. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!