Petróleum, benzinmotor?
Ha petróleumot öntetnél bele, csúnyán füstölne, illetve rettenetes csattogás és csörömpölés mellett viszonylag hamar elköszönne néhány alkatrész. A petróleum kompressziótűrése ugyanis eléggé rossz, inkább a gázolajhoz áll közel, ezért öngyulladással működő belsőégésű motorokban szokás használni. Volt olyan Otto-motor, amibe lehetett petróleumot tankolni, de a hidegindítás benzinnel történt és melegen váltott át a motor petróleumüzemre. Viszont az így működő MIA motor sűrítése, fordulatszáma és fajlagos teljesítménye borzasztó alacsony volt, a mai 1.4-es benzinmotorokkal egyáltalán nem összemérhető.
Úgyhogy a petróleumot hagyd meg az olajlámpába, ne töltsd a motorba. Felesben sem, mert rettenetesen rontja a keverék oktánszámát, a motor meg nem fog örülni neki. Vagy a sűrítésnél kezd öngyulladásba, vagy már befelé áramolva fog nagy dörrenéssel begyulladni a hengerfej forró felületein. Ennek különösen örülnek a szívóoldalba épített befecskendezőfejek és érzékelők, valamint a fojtószelep.
Az pedig már egészen más kérdés, hogy spórolásra csak akkor jó, ha sikerül "kéz alól" szerezni. A petróleum ugyanis boltban még a benzinnél is drágább, tehát hiába próbálkoznál, nem tudnál olcsóbban járni vele.
Hivatalosan el se adhatod, ha jól tudom.
Nekem fűtőolajam maradt meg pár tíz liter még a nagyszüleim házáben, mikor megörököltem a lakást. Régebben olajkályhával fűtöttek, csak a 90-es években vezették be hozzájuk a gázt. Az olaj meg azóta megmaradt.
Na, gondoltam felteszem a netre, szigorúan fűtőanyagként. Erre nem sokkal ez után kaptam a felháborodott üzeneteket, hogy ha nem törlöm azonnal a hirdetésemet feljelentenek, mert egy adócsaló vagyok.
Így végül is leadtam veszélyes hulladékként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!