Legális ez a mostanában divatos LED-csík?
Egyre több ilyen autót látok, aminek az első lökhárítő környékét teleaggatják hosszabb-rövidebb világító LED-csíkokkal.
Ez legális? Mert úgy tudom, hogy hivatalosan még a gyárilag izzószálas lámpám izzóját se (vagy csak nagyon bonyolultan) cserélhetném le LED-esre.
Elég jól szabályzott hogy mi és hogyan legális.
Egyrészt az alkatrésznek kell rendelkeznie E-jellel (jóváhagyási jel), aztán KöHÉM rendeletben (sosem tudom hogy az 5/1990-es vagy 6/1990-es számú, a lényeg hogy ezek közül az egyik) szabályozva van a felszerelés helye (szögek, minimális távolságok talajtól, egymástól, kocsiszekrény szélétől stb.) és ha jól emlékszem már a villamos bekötés is: a DRL (daytime running light) fényerejének 50%-ra kell csökkenni a tompított fényszóró felkapcsolásakor.
Ha érdekel olvass utána, mert ezek nem 100%-ig pontos adatok, de a lényeg hogy lehet legálisan használni.
legális ha betartód a pár előírást
elhelyezés elő van írva: ugy emlékszem min 25cm max 150cm magasan, de a 2 távolsgának szélességbe min 50cm nek kell lennie, de nem 100%
ha tompitottat kapcsolsz ki kell kapcsolnia
(amugy sztem ez hülyeség, sötétbe szóval kizárt h éghessen, pedig jó lenne, nem mert te látnál vele, hanem tédeg jobban látnak....)
amugy menetfény a neve
Divat lett a teszkós ledcsík,valóban...audisat akarnak játszani a munkás astrával...XD
De tartósságát tekintve 1-2 hónap alatt kiég a fele,és nemfog újat venni...
4-es, ne haragudj meg, de "munkás Astra" az édesanyukád 3,14csája!!!!! Értem, hogy mire mondod, mert sok leharcolt példány fut belőle, de ha meglátnád a mienket...
Szóval az ízléses, nem tuningolt, csak fólia van rajta, mindig rendeben van tartva (műszakilag/esztétikailag) és 1997 óta csak 83 000 Km-t ment. Sokan dicsérik és irigykednek rá! Bocs az OFF-ért! A kérdésre válaszolva, szerintem csak gyárilag LED-sorral (nappali menetfény) felszerelt autókon mutat jól, rá lehet rakni, de sztem a műszakin nem néznek rá jó szemmel.
drága #3as!
a világítás benzin fogyasztás összefüggést miylen függvény vagy képlet segítségével sikerült kiszámítanod???? :O
#6 - végülis kimutatható, hogy mennyi energiát spórolsz meg. A tompított izzós teljesítménye 55W, ebből van kettő ha minden jól megy, így 110W elektromos teljesítményt vesznek fel. Mivel az akksi csak egy átmeneti tároló lényegében (persze sokmindenre jó, nem részletezzük most ha nem baj), ezért ez meg kell termelnie a generátornak, amit a motor hajt egy ékszíjon keresztül - amihez benzin vagy gázolaj elégetésével nyerjük az energiát. Ráadásul a motor se túl jó hatásfokkal alakítja át pl. a benzint (illetve az abban lévő kémiai energiát) mozgási energiává + elveszik valamennyi a szíjhajtásnál is és a generátornál is.
A belső égésű motorok átlagosan 15-20-huszonegypár százalékos hatásfokkal működnek, a kocsik generátorai talán 50-60 %-kal, így könnyen látható hogy kell benzin a lámpák (meg a hifi, meg a hátsóablakfűtés, meg minden elektromos kütyü) táplálására.
DRL-ből van sokféle, lehet akár 200W-os is, de a legelterjedtebbek a 8 - 20 W közöttiek (ha helyesek az információim).
Egyéb kérdés?
azta q :D a generátor folyamatosan tölt !!
Nincs megszakító úgyhogy full mindegy menyi áramot fogyaszt a kocsid !!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!