Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hígabb motorolajjal alacsonyab...

Hígabb motorolajjal alacsonyabb az autó fogyasztása? Ha 10w-40 -es olaj helyett az autóba 5w-40-es olajat töltök, akkor csökken-e a fogyasztás?

Figyelt kérdés

Arra lennék kíváncsi, ha 10w-40 -es olaj helyett az autóba 5w-40-es olajat töltök, akkor csökken-e a fogyasztás?

Azt olvastam valahol, ha hígabb az olaj, kisebb a súrlódása a motornak, ezért csökken a fogyasztás. 100km-ént kb 0.5 liter.

Ez igaz??? Tapasztalat?

2012. okt. 4. 19:58
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Ezt így nem nagyon lehet megmondani szerintem, hogy mennyivel fog csökkenni. Az biztos, hogy a w30 olaj ellenállása kisebb mint egy w40-é. Nem tudom milyen autód van de szerintem keress fel egy fórumot ahol a márkatársakkal tudsz beszélni, inkább tőlük kérdezd, hogy az adott típusba használt-e valamelyikük w30 olajat és ha igen volt-e változás.
2012. okt. 5. 16:54
 12/12 anonim ***** válasza:

Sok feligazsag egyben: A hidegoldali viszkozitast ha csokkented akkor csokken a motor fogyasztasa addig mig eleri az uzemmeleg allapotot, vagyis igen csokkeni fog, foleg akkor szamottevo ha sokat mesz rovid utakra. A melegoldali az mar inkabb veszelyes mutatvany, hiszen ha tul vekony akkor nem lesz megfelelo olajnyomasod melegen, igaz csokken a fogyasztas de valoszinu tobb kart okoz.

Ja es a hidegoldalit sem lehet esz nelkul csokkenteni, mivel a tul hig tul hamar lefolyik a csapagyakrol, hidrotokekrol(nem kepes megtartani elegendo ideig a filmreteget allaskor) es utanna a motor ugy indul mintha szaraz lenne(egyik ismerosom igy jart, reggelente olyan a hangja az autonak mint aminek nincs mar sok hatra, kopog csattog csorog). Ahhoz hogy megtartsak az illesztesek az olajat annak ugy kell viselkednie mint egyfajta hidraulikus zar ami nem engedi kifolyni az olajat. Ehhez szukseg van a megfelelo viszkozitasra, es ehhez terveztek a motor illeszteseit.

2012. okt. 6. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!