Diesel motoroknal miert van fojtoszelep?
A multkor láttam egyik cikkben a totalcaron h tisztították mert teljesen el volt kormolódva.
Engem is meglepett mert eddig nem hallttam ilyenről csak benzineseknél, értelmét se látom mert elvileg úgy tiszta az égés ha teljes levegőt kap és kevés gázolaljat..
"A multkor láttam egyik cikkben a totalcaron h tisztították mert teljesen el volt kormolódva."
Na az az EGR szelep! Környezetvédelmi okokból építik be!
Hogyan mûködik az EGR-szelep?
Az EGR-szelep feladata, hogy meghatározott mennyiségû kipufogógáz szívócsõbe történõ visszaáramlását, a tiszta levegõvel való keveredését biztosítsa. A kipufogógáz visszavezetése az égési hõmérséklet csökkenését eredményezi, ezáltal a nitrogénnel reakcióba lépõ oxigén koncentrációja, és az így keletkezõ nitrogén-oxid mennyisége is csökken. Az EGR-szelep mûködése benzin- és dízelmotorok esetén különbözik. A dízelmotorokban az EGR-szelep a motor üresjárati üzemállapotánál teljesen nyitott, akár 50% arányú kipufogógáz-visszavezetést is biztosít. Ahogy a motor terhelése növekszik, a visszaáramoltatott kipufogógáz mennyisége lecsökken egészen addig a pontig, amikor, a teljes terhelés elérésekor, az EGR-szelep lezár. A szelep a motor felmelegedése, valamint magas tengerszint feletti magasságon történõ üzemelés esetén szintén zárt.
A benzinmotorok üresjáratú üzemállapotánál az EGR-szelep teljesen zárt. A teljesen nyitott fojtószelep is mindössze 5-10% arányú kipufogógáz-visszavezetést biztosít a kicsitõl a közepesig terjedõ motorterhelés esetén.
A legtöbb EGR-rendszer zártkörû rendszer, amely valamilyen visszajelzést igényel. Néhány EGR-szelep a motorvezérlõ egység számára jeladóval ellátott, elektromos vezérlésû szelep. Más rendszerek elektro-pneumatikus vezérlésû EGR-szelepek, ahol a visszajelzést a szívólevegõ légtömegáram érzékelõ vagy a szívócsonk abszolút nyomásérzékelõ és a beszívott levegõ hõmérséklet érzékelõ adja.
Ami még dízelen fojthat, az a bubu, vagyis a kipufogófék.
2. képen látszik az ominózus egység, és pár sorral alatta írja is h "fojtószelep". Ezekszerint az egr -re gondolhat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!