Miért lesz kormos a kipufogó?
Nem tudom... nekem benzines és dízel autóm is van. Ha belenyúlok a kipufogóba, mindkettőé kormos.
A benzines öreg autó, Euro osztályba nem is sorolható fekete környezetvédelmi matricás.
A dízel zöld matricás, Euro 4-es.
Inkább kormoljon az a dízel. Ami korom látszik, azt jó eséllyel meg tudja fogni az orr nyálkahártyája, és túl nagy ahhoz, hogy bejusson a vérkeringésbe.
A modern dízelek láthatatlan, nano-méretű koromszemcséi viszont átjutnak akár a sejtfalakon is, nem véletlenül nevezik mobil rákgyárnak.
Nekem van benzines és dízel autóm is. Ha belenyúlok a kipufogócsőbe, mindkettőnél ugyan olyan kormos lesz az ujjam. Ez bizonyos mértékig szerintem normális.
Menet közben szoktam látni autókat, szinte kivétel nélkül dízeleket, amik nagyobb gázadásra okádják a kormot. De olyan szinten hogy az autó hátulja is szürke a lerakódott koromtól. De elég csak megnézni egy BKV-buszt ahogy elindul a megállóból. Hatalmas fekete koromfelhőt eregetnek magukból.
Ez a régi karbis autóknál van így, meg a legújabb turbós, közvetlen befecskendezéses hókuszpókkal megáldott benzinüzemű járműveknél, ugyanis ezekkel a megoldásokkal dízel betegségekkel ruházták fel a benzines kocsikat.
Közvetlen befecskendezésnél több korom képződik, eddig csak dízelnél volt bevett szokás, sokkal jobb módszer ha a szívócsőbe fecskendezik az üzemanyagot benzineseknél, igaz így nem érnek el akkora teljesítményt.
Ha vezettél már TSi motoros autót, azoknál ez pont hatványozottan jön ki, hideg motornál ugyanúgy kolompol mint egy dízel.
Csak az a gond, hogy az átlag user ezeket az autókat városban kis fordulaton használja, mivel egy idő után a korom ráég a kipufogó belsejére, csökken az átmérője, eltömíti az alkatrészeket, ami teljesítménycsökkenéshez, és meghibásodáshoz vezethet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!