Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Van-e olyan, motoros jármű,...

Van-e olyan, motoros jármű, amire nem kell jogsi?

Figyelt kérdés

Értem én ez alatt az elektromos kerékpárokat, mert úgy hallottam, hogy arra tényleg nem kell jogsi.

Viszont a segédmotorosokra már kell egy ideje.

Nekem nem a KRESZ-el van a bajom, csak minél többet szeretnék megtakarítani, illetve a melóhelyen is fel tudnám tölteni az aksikat, mert ott van áram bőven, amihez tudnám csatlakoztatni (400 V, azt hiszem ez bőven elég - úgyis építkezésen vagyok).

2012. júl. 20. 19:04
 1/10 waland ***** válasza:
Aminek a motorteljesítménye kisebb, mint 300W, arra nem kell jogosítvány. Az elektromos kerékpárok általában beleesnek ebbe (vagy legalábbis így engedélyeztetik őket), de a dongómotor, és a hasonló kínai megoldások is ide tartoznak. Lényeg a 300W.
2012. júl. 20. 19:17
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha a kerékpár lábbal is hajtható és mellette van egy legfeljebb 300 W-os motorja, akkor nem kell rá jogosítvány. Ez a motor lehet elektromos vagy belsőégésű, a lényeg csak annyi, hogy ne lépje túl a teljesítménykorlátot. A segédmotoros kerékpárok más lapra tartoznak, azokhoz tényleg kell jogosítvány, illetve bukósisak és kötelező biztosítás is. De mondjuk akár B-s jogsival is lehet őket vezetni. Cserébe viszont hosszabb távokat is meg lehet velük tenni biztonságosan, a villanybiciklik futóműve és fékrendszere ugyanis sokszor kritikán aluli.

A 400 V-os aljzat meg egy kicsit sok is lesz a töltéshez: az elektromosoknak általában 230 V-os hálózati töltőjük van, de ahol megvan mind a három fázis, ott talán ez sem okoz gondot. :-)

2012. júl. 20. 19:19
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, mindenkit felpontoztam!
2012. júl. 20. 19:46
 4/10 anonim ***** válasza:
Ezzel a pedállal hajtós dologgal nem értek egyet. Létezik nem egy olyan villanybicaj(robogó kinézetű cucc) amin egyáltalán nincs pedál.
2012. júl. 20. 19:58
 5/10 anonim ***** válasza:

"Ezzel a pedállal hajtós dologgal nem értek egyet"

Gondolom a jogalkotók nem kérték ki a véleményedet!

Szerncsére!

:D

A jogszabály szerint: "Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti"

Ennyi!

2012. júl. 20. 20:23
 6/10 anonim ***** válasza:

"Létezik nem egy olyan villanybicaj(robogó kinézetű cucc) amin egyáltalán nincs pedál"

Igen, létezik és elméletileg nem is minősül kerékpárnak, tehát legalább M kategóriás jogosítvány kellene rá. Csak éppen senki sem törődik vele, mert a hálós cekkeres nyugdíjas nagymama bírságolása nem kifizetődő.

2012. júl. 20. 20:54
 7/10 anonim ***** válasza:

Oké, értem, akkor nem szóltam :)

Csak furcsa volt számomra hogy ez a jogszabály, de sok villanybicaj mégse felel meg ennek.

Bár szerintem itt a gond a jogszabállyal van főként.

2012. júl. 20. 22:30
 8/10 anonim ***** válasza:

Csak egy példa:

[link]

Látod a sztender felett a fekete pontot? Ott volt gyárilag a pedál, csak az okoska leszedte, mert ciki volt!

2012. júl. 20. 23:13
 9/10 anonim ***** válasza:

Ahha.

Nem tudom, elég sok embernek van errefelé ilyen, egyiken sincs pedál.

Lehet hogy leszedték, amit nem is csodálok, elég érdekesen néz ez ki pedállal.

De tuti nincs ebből pedál nélküli verzió is?

Mert attól hogy szabálytalan még forgalmazhatják simán.

(ugye 1 pl, motoroknál irányjelző visszajelző csak zöld színű lehet, de több motort is forgalmaznak (pl Hondánában is van ilyen)borostyán sárga visszajelzővel, amivel egy utólag ráépített indexű motor nem menne át a műszakin)

2012. júl. 21. 00:12
 10/10 Janika1177 válasza:
A kettes válaszoló jól írta le, de az ő válaszát én annyiban egészíteném ki hogy az is fontos 25km/h -ra vannak ezek korlátozva
júl. 18. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!