Egy Ladába milyen motort lehet rakni?
Fiat-motorokat szoktak belefaragni, de nem éppen fogyasztáscsökkentés miatt. De látott már a világ Opel MV6-motoros Ladát (az sem volt egy fogyasztási bajnok) és VW Golf II-ből vett dízelmotort is a motortérben. Egyébként meg szinte bármit bele lehet faragni, ami belefér, mert a motortér szép, nagy. Csak manapság a Ladához hasonló méretű autókban keresztmotorok vannak, amiket néha nagyon bonyolult belefaragni az autóba.
De légy nyugodt: ha technikailag sikerül is megoldani a problémát, a papírmunka óriási költsége (illetékek, tervezés díja, ügyintézők és vizsgabiztosok kenőpénze) jó pár évre előre elviszi azt az összeget, amit megspórolnál a benzinen. Ha tényleg csak a spórolás motivál, akkor a gyári motorból kell Samara-karburátorral, elektronikus gyújtással és egyéb okosságokkal kihozni a legtöbbet.
Nekem pont a motorja tetszik a Ladának. Persze nem a fogyasztása, az kevésbé, hanem a megbízhatósága. Majdnem teljes egészében mechanikus szerkezet, nem sok hibalehetőséggel. Amíg gyakorlatilag fizikailag egyben van és nem kopik szét, addig megy.
A kaszni is szép a maga módján. De a belső tér hosszabb úton elég kényelmetlen egy mai autóval összehasonlítva.
Végeredményben nekem is tetszik, csak a fogyasztás az ami nagyon zavar. tudom jól ha a dugattyú keresztbe áll a hengerben az a motor akkor is beindul, míg ezek a nyugati autók bedöglenek ha már kiégett egy chip.
Az ilyen keleti autók mint a moszkvics, lada, mind tetszik, de zabálnak mint állat. A moszkvics még az ami nagyon jól néz ki, szerintem...még abban is gondolkozom hgoy valami régebbi típusút olcsón megszerzek, ki tudja, lehet belőle egy nagyon király autó. Vagy akár egy régi skodából is, azok még egész jól néznek ki szintén.
"Inkább egy Opel astra, vagy valami másféle motor kéne, ami nem eszik többet 7 liternél, viszont úgyis gázzal menne a gép"
Lehet, hogy van olyan Astra-motor, ami az Astra karosszériájában nem eszik többet 7 liternél. Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy az Astrák karosszériája kicsit áramvonalasabb, mint a Ladáé és a váltó is kedvez a fogyasztásnak, mert ötfokozatú, hosszú ötödikkel. De ha azt a motort, ami az Astrában elketyegett 7 literrel, átszereled a Ladába, akkor a konyhaszekrénnyel vetekedő alaktényezőjű karosszéria, illetve a rövid, négyfokozatú váltó jóvoltából annyi a 7 literes fogyasztásodnak.
(és az ötös váltó sem csodaszer, még a leghosszabb, 3,9-es végáttétellel sem)
A motor nem úgy önmagában fogyaszt 6-8-10-akárhány litert, hanem egy adott hajtásláncon belül, egy adott karosszériába szerelve. Például a Zafirákban is használják az Astrák motorjait, aztán van, hogy többet fogyaszt ugyanaz a motor a hétszemélyes batárban, mint a négyajtósban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!