Lehet kismotoron személyt szállítani kezdő vezetői engedéllyel?
Azt viszont nem értem, hogy akkor miért kétszemélyes pl a Simson S 51? Utána néztem a tulajdonságainak és elvileg beleesik az M kategóriás járművekbe (teljesítmény, stb).
Itt a cikk róla wikipédián:
Ez most akkor segédmotoros kerékpárnak számít vagy nem?
Értem. Kösz a válaszokat.
Hát ez így elég bosszantó hogy a szüleim az autóvezetést erőltették rám miközben a motorokhoz jobban húz a szívem. :) Nem kerülök motoros tanfolyamra egy jó darabig, az biztos. :S
Az a szép a dologban, hogy az az S51, ami kétszemélyes, nem felel meg az SMKP-kategória előírásainak. Túlságosan gyors, eléri a 60 km/h-t, az meg nem nyerő. Ezek a B, C, E jelű változatok "rendes" motorkerékpárok voltak (főleg a nagyrészt tőlünk nyugatabbra árult 70-es változatok), rendszámmal, minden egyébbel. A segédmotoros kerékpárnak minősülő N-esek viszont egyszemélyesek voltak, a hosszú nyereg ellenére is csak egy pár lábtartójuk volt és talán 45 km/h-t tudtak önerőből bizonyos módosítások miatt.
A jogszabály értelmében még ma is ez lenne a helyzet: a B-k, endurók és C-k legalább A1-gyel vezethető nagymotorok, amiken ülhet két személy is, az N-ek pedig segédmotoros kerékpárok, de ez a kutyát sem érdekli.
Azt pedig ne bánd, hogy autós irányba "indítottak el". A B kategóriás jogosítvány jól jöhet még később, vannak munkakörök, ahol elvárják és nem jó helyette az A. Például üzletkötőként, öltönyben-nyakkendőben nehéz motorozni. A jogosítvány meg nem kér enni, jól elvan magának. Ha annyira vágysz a nagymotorra, akkor össze lehet spórolni a rövidített A1-re, amihez B kategóriás jogosítvány kell, aztán lehet 125-össel is motorozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!