Egy 1986-os bmw-nek mennyibe kerülne a havi fennttartása havonta, benzin nélkül? (első autó)
Üdv!
Szeretnék vásárolni magamnak egy bmw. Már ki is néztem magamnak, a kérdés, hogy fennt tudnám-e tartani magamnak? Benzin-gáz üzemű és érvényes okmányokkal van ellátva. 18 éves vagyok, diák és szeretném tudni, hogy milyen költségekre kell számítsak? Beleértve a kötelezőt, súlyadót, stb-t. Tehát havonta kb. Mennyibe lenne?
Nézzük csak, mivel kell számolni:
-gépjárműadó (évente határozzák meg, általában félévente kell fizetni, de le lehet bontani havonkénti költségre)
-kötelező biztosítás (ezt sem havonta szokás fizetni, de ezt is le lehet bontani)
-műszaki vizsga díja (kétévente kötelező költség, sokan kifelejtik, de bizony ezt is bele lehet építeni)
-gázrendszer felülvizsgálatának díja (ez mondjuk emlékeim szerint tízévente esedékes, nem biztos, hogy jól leosztható 120 hónapra)
Ezek közül a gépjárműadó mértéke az autó teljesítményétől, a biztosításé meg millió egyéb paramétertől függ. Számold ki valami netes kalkulátorral, az a legjobb, leggyorsabb módszer. A műszaki vizsga díját is érdemes megkeresni, mert minden műhely más árakkal dolgozik, nem tudom, nálatok mennyiért csinálják meg.
A biztosítás az olyan 45 ezer körül lesz/év.
A teljesítmény adó pedig 15 ezer/év.
Ezen kívül két évente müszakiztatni kell az olyan 20 ezer körül van.
Plusz számolnod kell szerviz költséggel is!!! Erre egy 50 ezer per évet számolhatsz.
Ez összesen olyan 120 ezer körül van évente. Plusz az üzemanyag.
Kötelező passz, ez egyénileg változik, a súlyadója 15540ft/év, a gázrendszer esedékes felülvizsgálata szerintem 20környékén áll meg (ha időközben esedékes lesz), de majd valaki nyilatkozik aki otthon van benne, a műszaki vizsgadíja 16210 ft (szintén ha esedékes).
Kell tankolni is, ha benzinüzemről van szó akkor 7-8liter között áll meg spórolósan, dinamikus vezetés mellett 8-10, ha taposod akkor 12+, gázfogyasztásról nem tudok nyilatkozni. Tudom hogy nem kérdezted, de tudd hogy mennyit eszik.
Egyéb költésre, olajcserére számoljunk évi 30at, összesítve, 4000ft környékére jön ki+a kötelező amit majd kiszámolsz, elég sok adatot kér.
Egyébként jó gép a 323i, ha rendesen karbantartod tökéletes első autónak, meg szép is. :)
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Még annyi lenne, hogy az átírási költségek mennyibe lennének? A kalkulátor 94.000dobott ki, ez most komoly? :O
Uj forgalmi meg minden szarra felszámol dolgokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!