Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A Simsont miért nem gyártják...

A Simsont miért nem gyártják már? Miért hagyták abba?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 6. 22:15
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A Simson is hasonlóan ment tönkre, mint a többi KGST-járműgyár nagy része. Nyakukba szakadt a nagy büdös piacgazdaság, ők meg nem tudtak mit tenni. Ott álltak 1990-ben, az egységes, szabad német, illetve világpiacon egy elavult, keverékolajzású, berúgós, mechanikus dobfékes motorral. Oszt' csodálkoztak, hogy mi minden van a nagyvilágban.

Persze, tudom, fergetegesen jók a Simsonok, világszínvonalúak, elnyűhetetlenek meg minden, de mondjuk egy korabeli kis Zündappal, Herculessel összehasonlítva eléggé gyér az S51 tudásszintje. A vasfüggöny túloldalán nem volt ideges a vízhűtés, a membrános szívásvezérlés, a négy felömlő, a rezonátor és a tárcsafék sem. Ja, és persze önindító is volt a motorokon (nem csak úgy, mint a Simsonnál, ahol akadt pár önindítós SR50, de ez csak kis hányadát tette ki az értékesítésnek). És még csak a benzin kevergetésével sem kellett szórakozni, létezett olajszivattyú.

A Simsonnál mondjuk jobban reagáltak a helyzetre, mint úgy általában az ilyen járműgyárakban, ezért egészen sokáig éldegéltek. Az S53 például igen jól sikerült, úgy lett belőle piacképes motor, hogy nem kellett nagyon felrúgni a műszaki örökséget, az S51-et meg kipenderítették, mert a '90-es években már borzasztó kevésnek bizonyult. Az SR50 viszont túlélte a testvérét, mert nagyobb kereslet volt rá.

Nehéz volt viszont megszokni az új rendszert, ahol már nem volt fix kereslet, nem lehetett szépen megtervezni a típusmódosításokat és folyamatosan fejleszteni kellett. A variátoros robogókkal például meggyűlt a bajuk, mert azt már sehogy sem lehetett az M541 blokkból kiizzadni. Végül aztán sikerült alkotni valamit az új Star "személyében". A 125-ös projektjük sem volt egy diadalmenet, ezért aztán a 2000-es évek elejére nagyon visszafogták magukat, nem tudom, most mi a helyzet, mert régen olvastam már megbízható információkat a gyárról.

2012. ápr. 6. 22:40
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tartalmas választ. Én úgy tudom, hogy 2002 körül zártak be végleg.
2012. ápr. 6. 22:59
 3/3 anonim ***** válasza:
Ez olyan mint az Ikarus :( Sajnos..
2012. ápr. 6. 23:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!