Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért előnyösebb sebességben...

Miért előnyösebb sebességben hagyni a (már kézifékkel behúzott) parkoló autót?

Figyelt kérdés
Még akkor is, ha teljesen sík területen van?
2009. jún. 4. 16:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha a kéziféket nem húzod be csak sebességben hagyod akkor kíméled a kézifék mechanikáját. Lejtőn kézifék+sebesség. Sík terepen felesleges behúzni és sebességben hagyni.
2009. jún. 4. 17:06
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes megközelítés, hogy kíméli az ember a kéziféket... De végülis igaz. Parkoló autónál azért javasolják, hogy tegye sebességbe az ember, mert télen a kézifékkötél képes befagyni, ezzel pedig olvadásig mozdíthatatlanná válik az autó. Teljesen sík terepen is rögzíteni szoktuk az autót, mert egyrészt a sík terep is lejthet kismértékben, másrészt így nincs meg annak a veszélye, hogy a mögénk parkoló autós meglöki a kocsit és az messzire elgurul. De van egy olyan oldala is a dolognak, hogy az autósokra rábeszélik, hogy mindig rögzítsék a járművet, még akkor is, ha nem kellene, mert így lehet őket rászoktatni. Ugyanis az, hogy sík terepen nem húzza be valaki a kéziféket, azzal a veszéllyel jár együtt, hogy egyszer majd emelkedőn is elfelejti... Így viszont egyszerűbb: kiszállás előtt felhúzza az ember a kart, akárhol is áll. Az a biztos.
2009. jún. 4. 17:15
 3/11 anonim ***** válasza:
Azért előnyösebb ha sebességben hagyod, mert ezáltal nagyobb lesz az autónak a "tartása" tehát egy lejtőn pl. nagyobb biztonságot ad az ellen, hogy leguruljon, mert ha sebességben van, akkor a motorfék is fogja az autót (vagyis lezárja a kerekeket) és nem csak a kézifék.
2009. jún. 4. 18:01
 4/11 anonim ***** válasza:
28%

A kéifék kifejezés rossz!

Ez rögzitőfék,mert mivan pl a Mercedesnél,ott sem azt mondják,hogy lábifék?

A nevéből adódóan a rögzitőféket akkor kell használni,ha meg állsz,s kiszálsz az autóból.Rögzitésre.

A sebességben hagyást pedig, a rögzitőfék esetleges hibájára való tekintettel kell használni.

2009. jún. 4. 18:30
 5/11 anonim ***** válasza:

tényleg kíméli a kéziféket a sebességben hagyás, és ráadásul meglepően nagy lejtésű terepen is megfogja az autót az álló helyzetben így előálló motorfékhatás.

azért is érdemes megszokni mert így télen sem koptatja az ember a kézifékmechanizmust.

Régen én is mindíg behúztam de jó ideje csak sebességben hagyom ha nem szükséges kézifékkel rögzíteni, mert minek feleslegesen használni amire nincs szükség.

2009. jún. 4. 18:38
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2009. jún. 4. 20:20
 7/11 anonim ***** válasza:
12%
Én 10 éve használom az autómat, de a kéziféket még soha nem húztam be (azt se tudom működik-e...), mindig csak sebességben hagyom. Úgyis van olyan henger, aminél minden szelep zárva van, tehát baromi nehéz megforgatni a motort.
2009. jún. 4. 21:08
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát azért az a tuti ha behúzza az ember a kézi(rögzítő) féket. Ha csak sebességben van, akkor ugye nem mindegy hogy hanyadikban, aztán nem mindegy hogy merre lejt a kocsi, mert ha az orra van lejjebb, akkor én hátramenetbe szoktam rakni, ha meg emelkedőn állsz meg, akkor az 1-es fokozatot javaslom, mert ezek fordulnak át a legnehezebben, ezért a magasabb fokozatokat(2,3,4) nem javaslom! És azért már nekem fordult át a motorom, amikor csak sebességben volt, ezért a tanácsom az hogy használd csak mindkettőt (sebességberakás + kézifék), elvégre a kézifék is azért van hogy használják. Ha meg elromlik, irány a szerelő (de nem egy őrült nagy kiadás a javíttatása)

Üdv.

2009. jún. 4. 21:25
 9/11 anonim ***** válasza:
92%

Ezt komolyan írjátok, hogy AZÉRT nem húzzátok be a kéziféket, nehogy kopjon?

Öcsém, és menet közbe azért nem fékezel, nehogy kopjon a fékbetét?

Sőt, el se indítsd az autót, mert akkor kopik a motor!

jesszus. A kézifék azért van, hogyha parkolsz, húzd be, nehogy elguruljon az autó. A sebességbenhagyás meg plusz erő.

2009. szept. 5. 20:34
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha megállsz az autóval, akkor azt kötelező rögzítened is!

Lehet, hogy nem gurulna el magától, mert sík terepen állsz, de pl. ha parkolásnál egy másik autó meglöki, akkor már el gurulna.

Az autó rögzítésének módja pedig alapvetően a rögzítőfék (kézifék).

Én úgy tudom azért szükséges sebességben hagyni, mert a kézifék is meghibásodhat (kophat) és akkor nem fog eléggé. Ez kímélni NEM fogja a kéziféket (amit NEM is kell), mert az ugyan úgy be kell legyen húzva és alapvetően az rögzíti. Ha megfigyeled, mikor kiengeded a kéziféket és gurulni hagyod sebességben az autó egy pillanatig teljesen szabadon gurul, és csak utána fogja meg a motor.

További lehetőség még, hogy lejtés irányát figyelembe véve a patka közvetlen közelében az irányába forgatjuk a kormányozható kerekeket, hogy ha esetleg elszabadulna az autó, az (amolyan ék módjára) megfoghassa.

2014. júl. 30. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!