Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Lehet a gumit kisebbre cserélni?

Lehet a gumit kisebbre cserélni?

Figyelt kérdés
Skoda 120-asról van szó. Ami most van rajta (meg néztem egy másikat is a városban, azon is ilyen volt) 165/80 (R13). Lehet 165/70-re cserélni? Vagy ajánlott megtartani ezt a méretet? Közel -4000 Ft különbség van a 70-es javára.

2012. febr. 11. 01:26
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
András csak azt felejted el, hogy kevésbé is kell emiatt nyomni a gázpedált.... Valóban lassabb lesz, meg nagyobb fordulatszámnál megy ugyanannyit, de ahhoz nem kell akkora gázpedálállás, mint korábban.... Emelkedőnek is jobban kell nyomni, hogy ugyanannyit pörögjön, itt meg mivel kisebb a kerékátmérő, ugyanannyit is elég nyomni nagyobb fordulatszámhoz.
2012. febr. 11. 11:56
 12/15 anonim ***** válasza:
11.56. Ez szimpla fizika,amit irtam! Az elmeleted szerint,akkor szinte a nullaig csokkenthetjuk a kerekmeretet, a fogyasztas nem valtozik?
2012. febr. 11. 12:00
 13/15 anonim ***** válasza:

Kilehet persze.

Amúgy itt a sok ostoba veszekszik azon hogy többet fogyaszt e a kocsid kisebb oldalfalú gumival? Többet fogyaszt igen. Nem kicsi a különbség 100kmen 1-2 literrel is többet fogyaszthat. Én jártam gyorsulási versenyekre és mivel nem volt túl erős a kocsim ezért kicsi de széles gumikat tettem a kocsi hajtott kerekére. A különbség ha a gyorsulásában ennyire számottevő akkor a fogyasztásában is az. az autó nem azért fogyaszt 7 litert 100km eren mert az van neki előírva hanem mert a fordulatszám függő.

Nem mindegy hogy 1 motorfordulat alatt a kerék 2x fordul körbe vagy másfélszer.

Egy egyszerű példa. ha 4esbe mész végig 100km-t a kocsiddal 5ös helyett akkor az látszani fog a fogyasztásba?? (Naná!!!) fölösleges erőtartalékot használsz így van?! akkor a nagyobb kerékátmérőnél kevesebbet fogyaszt. ennyi..

2012. febr. 11. 15:01
 14/15 anonim ***** válasza:

András Figyelj már ha a kisebb kerék ugyanannyit fordul ugyanolyan hosszú úton? Akkor mi a francnak használunk áttételeket? A kiskutya ugyanakkorát lép mint a nagykutya?? Neefárasz már!! fogj egy konzervdobozt és jelöld meg. told végig az asztalon és számold meg hányszor fordul körbe. Aztán egy kisebb konzervdobozzal is csináld meg ugyanezt ugyanazon a távon.

Azt utána látod miről beszélek.

2012. febr. 11. 15:08
 15/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

4-es válaszolónak (2012. feb 11 04:31): Azért mert ha veszek egy garnitúrát, akkor 4 X 4000 Ft az már nem gyenge különbség a 70-es és a 80-as gumi között! Plána ha még veszek egy 5-et is pórkeréknek, akkor már 20 000 Ft különbségről beszélünk. [Konkrétan 165/80 - 12400 Ft/db; 165/70 -8485 Ft/db! ugyanaz a márka.]

2012. febr. 12. 17:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!