Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A fék "nem használata" hogyan...

A fék "nem használata" hogyan járul hozzá a kevesebb fogyasztáshoz?

Figyelt kérdés
A cím alatt azt értem, hogy csak megálláshoz használom a féket. Sok helyen látom, hogy ez üzemanyag spóroláshoz "vezet". Tehát miért? Van egy logikus észjárásból adódó ötletem, de azért biztosra szeretnék menni. Előre is köszönöm a válaszokat.
2012. jan. 27. 20:28
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha logikusan gondolkozol, amikor teheted érdemesebb hanyagolni a fék használatát, max a motorféket használd, mert kevesebbszer kell nagyobb gázt is adni hogy újra felgyorsulj stbstb...
2012. jan. 27. 20:34
 2/10 anonim ***** válasza:
34%
hát akkor inkább nemvezetnék, így teljesen oda az élvezet, kanyarok előtt már 50 méteren belül lassulnod kellene...sőtt ,mindenki kielőzne, ráadásul lassítanád a forgelmat. ez nemérné meg az árát.
2012. jan. 27. 20:40
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A lényeg tulajdonképpen nem a fék "nem használata", hanem a gázpedál "kisebb mértékű használata". Ebből adódik az előző, és a kisebb fogyasztás is.

Pl. egy bekanyarodás előtt nem kell az utolsó méterekig nyomni a gázt, majd erősen fékezni, hanem gázelvétellel időben lassítasz, és a befrdulás előtt már alig kell fékezned.

Ugyanez a helyzet például akkor is, ha messziről látod, hogy előtted a lámpa épp pirosra vált, ha időben elveszed a gázt, üzemanyagot takaríthatsz meg, és így is odaérsz, mire zöldet kapsz.

2012. jan. 27. 20:51
 4/10 anonim ***** válasza:

A mai befecskendezős autók (hengerenkénti ill. központi) vezérlése olyan, ha elveszed a gázt, így a kocsi tolóüzembe kerül, azaz a kerék "visszafelé" forgatja a motort, az elektronika teljesen beszünteti a befecskendezést, azt majd valahol 1000 fordulat környékén "adja vissza", hogy ne álljon le a motor.

Ezért ez benzinmegtakarítást eredményez. A korábbi karburátoros autókon ilyenkor elzárták vezérelten az üresjárati benzinellátást...

2012. jan. 27. 20:59
 5/10 gomzoli ***** válasza:

4-es majdnem jol irta le, kis korrigalni valoval füszerezve, motorfekkel valo gurulaskor a kerekek NEM visszafele forgatjak a motort, az jar tovabb a megszokott 4 ütemen, de nem kap üzemanyagot. A dugattyu mozgasa soran a süritesi stadiumban komprimalja a hengerben a levegöt (immar üa nelkül), es ez, a levegö süritese jelenti azt a fekezö hatasu ellenallast ami a fordulatszam (ergo sebesseg) csökkenesehez vezet.

Tehat a motorfek hasznalata alatt a fogyasztas mondhatni nulla, igy lehet üzemanyagot megtakaritani, az elöre jol eszlelhetö es kiszamithato forgalmi akadalyok eseteben a motorfek hosszas es gyakori hasznalataval.

2012. jan. 27. 23:08
 6/10 anonim ***** válasza:
Nézd csak hogyan írtam? "visszafelé"
2012. jan. 27. 23:12
 7/10 Pj0tr ***** válasza:
Elég érdekes elemzés: [link]
2012. jan. 28. 07:59
 8/10 anonim ***** válasza:
A lényeg: amikor fékezel, akkor a drágán vett benzinből nem haladsz, hanem egy vasat melegítesz!
2012. jan. 28. 11:42
 9/10 anonim ***** válasza:

Röviden én azt szoktam mondani, hogy úgy kell autózni, hogy se a gáz, se a fékpedálhoz ne kelljen érned, mert mindkettő növeli a fogyit.

Az autót csak fogyasztással tudod felgyorsítani. Fékezéskor a drága benzinből szerzett energiát pedig éppen hővé alakítod a féktárcsákon...

40 lovas gépsárkánnyal a hátsóm alatt minden mozdulatot meg kell gondolni, és ha csak lehet lendületből autózni, csak így tudom tartani másokkal a tempót :)

2012. jan. 28. 12:01
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat:)
2012. jan. 28. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!