Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Vízbefecskendezés gépjárművekb...

Vízbefecskendezés gépjárművekbe. Hallottál már erről? Esetleg saját tapasztalat? (Water methanol injection)

Figyelt kérdés

Youtube-on sok videót lehet találni róla: water methanol injection. Elvileg akár 40% teljesítmény növekedés, de én konkrétan a fogyasztás csökkenésre lennék kíváncsi. (angolul nem beszélek) Házilag hogyan lehetne megépíteni? Milyen fajta szivattyú és milyen tartozékok kellenek hozzá?

Ha van ötleted, írd le. Köszi.

2012. jan. 16. 11:10
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Most nem a hűtővízről beszéltem az az egyetlen ami a motort (hűti) Én az intercoolerről aliaz macskanyelőről papoltam. még mindíg az előző voltam. :)
2012. jan. 16. 18:42
 12/17 anonim ***** válasza:
Az előzőnek: te nem olvastad el elég figyelmesen. Itt nem a töltőlevegő hűtőről van szó. Amit te írsz, az tök más. Az ember, aki kérdezte, effektíve vizet akar fecskendezni az égéstérbe. Erről szól ez a topik. Amit te mondasz, annak során a hűtővíz segítségével lehűtik a levegőt, ami utána a motorba kerül. Két külön dolog. Olvasd el jobban, és nézz utána.
2012. jan. 16. 21:08
 13/17 anonim ***** válasza:

[link]

Lada szamara vízbefecskendezéssel.

2012. jan. 17. 01:34
 14/17 anonim ***** válasza:

Ez a hideg motor tema nem hagy nyugodni. Kernem szaktekintelyeink allasfogalalasat ha lehet...

Es a vizbefecskendezes az igen is hasznos akar egy csepegteto formaban is pont a hengerfal hutes miatt es amit mar elottem leirtak.

2012. jan. 17. 08:36
 15/17 A kérdező kommentje:

Építettem most egy egyszerű szettet: A kartergázt megszűrtem egy tartályban, azt átvezettem egy víz-etanolos tartályon. A tartálytól megy egy cső aminek az egyik végét, egy a kipufogócsonkra rátekert rézcsőhöz megy, a másik cső ami a rézcső másik végén van, az megy be a szívócsőbe. Remélem érthető.

Itt egy videó róla (karburátoros 1.6 Peugeot):

http://www.youtube.com/watch?v=_fDBsEUvUB8

Amúgy ilyen szettet szeretnék beépíteni (hasonlót, olcsóbbat): http://www.youtube.com/watch?v=RuSKBKkXKmU

A szivattyú 10-15 báros! Csak nem tudom, hogy hogyan oldják meg hogy alapjáraton és pl 3000ezres fordulaton arányos vizet fecskendezzen a rendszer...

2012. jan. 17. 11:29
 16/17 anonim ***** válasza:

A hideg motor nem erősebb, mint az üzemi hőfokon futó motor. Sőt, gyengébb, mert nagyobb lehet a súrlódás a forgó-mozgó alkatrészeknél és elengedheti itt-ott a nyomást a sűrítés során. Vagyis azzal, hogy éktelenül lehűtöd a motort, nem nyersz semmit.

Viszont a vízbefecskendezés mégis tud a hűtőhatása révén emelni a teljesítményen. Mindjárt kétféle módon. Egyrészt ha nagy a terhelés és a gyári hűtőrendszer tökéletes állapota mellett is túlmelegedne a motor, akkor vízbefecskendezéssel lehet rajta hűteni. Ilyenkor lenne jó a közvetlen vízbefecskendezés (csak a hengerbe, szívó- vagy munkaütemben), de ennek ugye vannak korlátai. Ilyenkor a motor hidegebb lesz, nem melegszik túl, nagyobb teljesítményt lehet belőle kihozni (a túlmelegedett motor is veszít ám a teljesítményéből). Arról nem is beszélve, hogy az elpárolgással a hűtés mellett a benti nyomást is növeli, tehát ugyanannyi benzin elégetése mellett nagyobbat tol a dugattyún a benti eseménysorozat.

A másik módszer a beáramló levegő hűtése. Ehhez szívócső-befecskendezésű vízellátó rendszer kell. Ekkor már befelé döngetve is párolog a víz, hűti a levegőt, ettől a beáramló levegő sűrűsége nagyobb lesz. Vagyis ugyanakkora térfogatot szív be a motor, de abban több lesz az oxigén (meg a nitrogén is, de az nem számít), több benzint lehet hozzáadni, olyankor meg jobb a hatásfok. Ez amolyan intercooler a szívómotoroknak (mert ugye azokra közteshűtőt nem lehet szerelni).

Ezen a két módon fejti ki a hűtőhatását a víz, így tud tehát a "hideg" motor erősebb lenni a "meleg" motornál.

2012. jan. 17. 11:51
 17/17 anonim ***** válasza:
Koszonom mert nekem azt monda az autoszerelo szomszedom amit mar leirtam vagyis akkor csak 1/4 igazsag.
2012. jan. 19. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!