Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ez tényleg így van? Egykezes...

Ez tényleg így van? Egykezes kormánymozdulatnál megfigyeltem.

Figyelt kérdés

...hogy a jobbkezesek balkézzel tekerik, és tartják is a kormányt egyenes úton, míg a balkezesek jobbkézzel csinálják ugyanezt. Vajon ez mindenkinél így van? Miért van így?

Tehát: én jobbkezes vagyok, és folyamatos vezetésnél, egyenes úton tartósan a bal kezemmel fogom a kormányt, a jobb kezem a sebváltón pihen. A jobb kezemmel nem tudnám fogni ugyanígy, hogy a bal pihenjen. Ez nem tudom, miért van így. Ha pedig egy kézzel tekerem a kormányt (bármelyik irányba), azt is a bal kezemmel teszem. Anyu is jobbkezes, nála is ugyanez van. Párom és unokatestvérem balkezesek, ők ugyanezeket a mozdulatokat jobbkézzel csinálják, és náluk az úton tartás-pihentetés is fordítva van, jobbkéz a kormányon, a bal pihen.

Kinél hogy van ez? Megfigyeltétek már?

2011. szept. 28. 12:14
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"19:05-ösnek! Nem kötekedésből, de amit írtál az hülyeség. Sokszor az egy kezes kormányfogás sokkal biztonságosabb mint másnál a két kezes. "

Nem én találtam ezt ki, az összes vezetéstechnikával, vezetésbiztonsággal foglalkozó könyvben/oktató filmben ez van. Amúgy ha belegondolsz, van benne igazság. Két kézzel (jól fogva) pontosan kétszer olyan erősen fogod a kormányt, mintha csak egyik kezed van a kormányon...

Persze ha valaki egy kézzel is Schumi módjára tud kormányozni más meg két kézzel is balfék az más dolog. De most arról beszélünk, hogy egy adott ember a kétféle módszer közül melyikkel tudja jobban irányítani az autót.

Akik egy kézzel fogják azok jellemzően fent is fogják egyúttal a kormányt, mert kényelmesebb úgy. Fent fogva pedig hirtelen nem tudsz rajta nagyot tekerni, max 90 fokot szemben a kétkezes, helyes fogás esetén levő jóval több mint 90 fokkal.

De még ha a szabványos, mondjuk 3 óránál fogod egy kézzel, akkor is csak fele erőt tudsz kifejteni hirtelen kormányzás esetén a kétkezeshez képest...

Amúgy nyugodtan kipróbálhatod milyen úgy vezetni, nem szégyen akár még 20 éves rutin után sem módszert váltani ha az jobb...

2011. okt. 2. 00:56
 12/13 anonim ***** válasza:

Értem én, hogy mit mondasz, meg tudom, hogy az oktat filmekben meg egyéb helyeken is a kétkezes kormányfogást javasolják. Én azon gondolkodtam el a múltkor, hogy valós szituációban szervós autónál mikor kell 90 foknál nagyobbat rántani a kormányon hirtelen?

Télen a hóba amikor berántom a kézit akkor van, hogy koppig tekerem a kormányt, de mint mondtam nekem ez megy egy kézzel is. Nem tudom, lehet, h csak én nem találkoztam olyan szituval amikor egy negyed fordulatnál nagyobbat kellett volna hirtelen kormányozni...

2011. okt. 2. 13:48
 13/13 anonim ***** válasza:

Ezen már én is számtalanszor elgondolkodtam, de nem jutottam dűlőre (mondjuk nekem nincs szervó). Gondolom azért nem poénból kábítják ezzel a népet... Vagy mégis? :)

Abban viszont nagyon nagy igazság van hogy két kézzel fogva nem tudja annyira kirántani a kezedből, ezt én magam is megtapasztaltam már. Megyek, éppen egy kézzel fogom a váltás miatt és hop, úgy kirántotta hogy alig tudtam megfogni. Az volt még a jó hogy nagyon nagyon lassan mentem, így nem lett baj belőle. De mondjuk ugyanez 100-nál... Lehet akkor már nem élnék...

2011. okt. 2. 18:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!