Ez tényleg így van? Egykezes kormánymozdulatnál megfigyeltem.
...hogy a jobbkezesek balkézzel tekerik, és tartják is a kormányt egyenes úton, míg a balkezesek jobbkézzel csinálják ugyanezt. Vajon ez mindenkinél így van? Miért van így?
Tehát: én jobbkezes vagyok, és folyamatos vezetésnél, egyenes úton tartósan a bal kezemmel fogom a kormányt, a jobb kezem a sebváltón pihen. A jobb kezemmel nem tudnám fogni ugyanígy, hogy a bal pihenjen. Ez nem tudom, miért van így. Ha pedig egy kézzel tekerem a kormányt (bármelyik irányba), azt is a bal kezemmel teszem. Anyu is jobbkezes, nála is ugyanez van. Párom és unokatestvérem balkezesek, ők ugyanezeket a mozdulatokat jobbkézzel csinálják, és náluk az úton tartás-pihentetés is fordítva van, jobbkéz a kormányon, a bal pihen.
Kinél hogy van ez? Megfigyeltétek már?
"19:05-ösnek! Nem kötekedésből, de amit írtál az hülyeség. Sokszor az egy kezes kormányfogás sokkal biztonságosabb mint másnál a két kezes. "
Nem én találtam ezt ki, az összes vezetéstechnikával, vezetésbiztonsággal foglalkozó könyvben/oktató filmben ez van. Amúgy ha belegondolsz, van benne igazság. Két kézzel (jól fogva) pontosan kétszer olyan erősen fogod a kormányt, mintha csak egyik kezed van a kormányon...
Persze ha valaki egy kézzel is Schumi módjára tud kormányozni más meg két kézzel is balfék az más dolog. De most arról beszélünk, hogy egy adott ember a kétféle módszer közül melyikkel tudja jobban irányítani az autót.
Akik egy kézzel fogják azok jellemzően fent is fogják egyúttal a kormányt, mert kényelmesebb úgy. Fent fogva pedig hirtelen nem tudsz rajta nagyot tekerni, max 90 fokot szemben a kétkezes, helyes fogás esetén levő jóval több mint 90 fokkal.
De még ha a szabványos, mondjuk 3 óránál fogod egy kézzel, akkor is csak fele erőt tudsz kifejteni hirtelen kormányzás esetén a kétkezeshez képest...
Amúgy nyugodtan kipróbálhatod milyen úgy vezetni, nem szégyen akár még 20 éves rutin után sem módszert váltani ha az jobb...
Értem én, hogy mit mondasz, meg tudom, hogy az oktat filmekben meg egyéb helyeken is a kétkezes kormányfogást javasolják. Én azon gondolkodtam el a múltkor, hogy valós szituációban szervós autónál mikor kell 90 foknál nagyobbat rántani a kormányon hirtelen?
Télen a hóba amikor berántom a kézit akkor van, hogy koppig tekerem a kormányt, de mint mondtam nekem ez megy egy kézzel is. Nem tudom, lehet, h csak én nem találkoztam olyan szituval amikor egy negyed fordulatnál nagyobbat kellett volna hirtelen kormányozni...
Ezen már én is számtalanszor elgondolkodtam, de nem jutottam dűlőre (mondjuk nekem nincs szervó). Gondolom azért nem poénból kábítják ezzel a népet... Vagy mégis? :)
Abban viszont nagyon nagy igazság van hogy két kézzel fogva nem tudja annyira kirántani a kezedből, ezt én magam is megtapasztaltam már. Megyek, éppen egy kézzel fogom a váltás miatt és hop, úgy kirántotta hogy alig tudtam megfogni. Az volt még a jó hogy nagyon nagyon lassan mentem, így nem lett baj belőle. De mondjuk ugyanez 100-nál... Lehet akkor már nem élnék...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!