Egy olajszűrő vajon hány kilométert bírhat maximum?
Öreg autómban lassan 300 000 kilométer lesz és eszi az olajat. Úgy 1-2000 kilométerenként utána töltök egy litert,hogy szinten tartsam.
Elvileg tízezrenként kellene olajat cserélni de -logikám szerint- én állandóan frissítem tehát nincs szükség teljes cserére.
Az olajszűrőt viszont talán kellene.
Lehet valami gond abból ha már vagy 20-30 000 óta ugyanaz van fenn?
Kiszakadt a humor-bugyor kedves(?) utolsó ??
Anno a 120-as Skodánál gyári adat volt a liter olaj ezer kilométerenként.
Egyébként 13 éves A6 quattroról beszélünk amibe egy bontott motor 2 kilónál indul,egy komplett felújítás a duplája.
A havi 3-4000 km. alatti 2-3 kiló olaj meg max. 3000 ft.
A logikád nem egészen helyes.
Azt mondod, állandóan frissíted az olajat, ezért nem szorul teljes cserére. Nos, az olajat nem azért kell cserélni, mert számolja a kilométereket és 10-20.000 után automatikusan elköszön. Ha láttál már olajcserét, akkor biztosan emlékszel rá, hogy a motorból kiengedett olaj kicsit másképp néz ki, mint a friss.
Na, ez nem csak a hőterhelés miatt van, hanem azért is, mert rengeteg szennyeződést old fel és lebegtet. Cserénél ezek egy része szépen kifolyik a régi olajjal, a frissben meg van "hely" az újonnan termelődő fémapróléknak és egyébnek.
Ha nem cserélsz olajat, akkor a forgattyúsházban akár évekig is megmaradhat a spén, aztán vagy leülepszik és levakarhatatlan olajsarat alkot az alján, vagy teljesen telítődik az olaj és onnantól kezdve mindenhová eljut. Az a hülye fémreszelék pedig nem intelligens, nem tudja, hogy csak a karterban szabad leülepednie, lecsücsül ő az olajjáratban vagy a turbó középrészének csapágyán is. Ennek pedig néha vannak hátrányos következményei.
Szóval ha a motor már annyira kopott, hogy az olajat is eszi, akkor főképp érdemes rendszeresen cserélni a kenőanyagot, mert jó esély van rá, hogy sok szennyeződés kerül bele. Ezt a folyamatos rátöltögetés nem tudja eltávolítani.
Az olajra, olajszűrőre megadtak egy gyári csereperiódust, ez azt jelenti, hogy az ott megadott 10-20.000 km (fejből nem tudom, mennyi) alatt telítődik az olajszűrő annyira, hogy már nem tudja biztonságosan megfogni a szennyeződést. Na de ez úgy értendő, hogy friss olajjal töltöd fel, tehát először aránylag tiszta kenőolaj áramlik át rajta, ahogy az fárad, úgy töltődik fel ő is mindenféle idegen anyaggal.
Na de gondolj csak bele: ott kering folyamatosan a "frissített" olaj, amiben éjjel-nappal rettenetes mennyiségű fémreszelék, korom, üzemanyag és egyéb érdekesség van. Az olajszűrő egyből "kap a jóból", tehát az első 1.000 km-re nem arról szól, hogy békésen átengedi a matériát, oszt' nem akad meg semmi benne. Vagyis az egy teljesen helytelen logika, hogy így az olajszűrő is tovább bírná. A gyári csereperiódusban azt is cserélni kellett volna - bár a helyes megoldás az, ha az olajat is cseréled, a fentebb leírtak miatt.
Nemtom te milyen olajat raksz abba az A6ba, én Castrollal itatom a Volvomat, ha okosban veszem akkor is majd 3000 literje.
Másrészről nem ártana megszüntetni az olajevést, mert ha benzines, akkor előbb utóbb behalnak a lambda szondáid és a katalizátorod. ( nekem 41k darabja a Bosch planár szondának, sztem az audiba se olcsóbb, a katalizátort meg inkább hagyjuk).
Én a helyedben elkezdenék foglalkozni a problémával, mert előbb utóbb behal a motorod.
A szűrőt meg max 15 000renként cseréld szerintem. Ha úgy is eszi, akkor nem töltesz után, majd ha eléri a minimumot leengeded. Azon a 3-4 literen már nem múlik.
Miután fogy,mezei MSE amit beletöltök.
A Castrolod gondolom Magnatec - mi más is lehetne? :)
Egyébként komoly vitaindító lehetne az olcsó pláne újrafeldolgozott olaj kontra "menő" olajok összehasonlítása.
Szerintem élő ember nincs akinek a silányabb minőségű (?!) olaj miatti elégtelen kenéstől károsodott volna a motorja.
Bizonyítottan és nem vélemények által.
Az enyémben nem egy hervadó szimering miatt fogy hanem egyszerüen elég. Az is csak addig látványos míg bemelegszik a motor,utána semmi füst.
A fémreszelék az amiárt a kérdést feltettem.
Ma komplett olajcserét csinálok.
Szűrővel és "bioolajjal".
Köszönöm a válaszokat és az időtöket.
Ahogy Janzi mondaná: BÉKE !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!