Tanuló létemre el tudnék tartani egy olcsó, igénytelen autót?
Sokan belevágnak, én nem tenném.
Ha csak 4 litert enne százon bioetanolból, ami 300Ft/l, akkor is 4000Ft lenne csak a tankolása havonta. (Nem ennyit fogyaszt és nem ebből, ez az elvi optimum lenne.) A bütykölés meg okés, alkatrészt a bontóból, de akkor is pénz. Inkább tágítsd egy kicsit még az anyagi lehetőségeidet előbb, ha tudod! Ez most elég szűkösnek tűnik.
Eltartani nőt kell, autót fenntartani szokták.
És a kérdésre a válasz: NEM
Ugyanis javítani is kell, meg sok egyebet rákölteni a biztosításon és az üzemanyagon kívül. Azért meg nem érdemes venni, hogy havi 500 kilómétert menj vele.
Az autó átlagos esetben egy évben kb 400-500e ft-ba kerül.
Hiába hogy kis autó, szerintem a 7 lityit ugyanúgy megeszi. Átlagosan évi 10e km-el szoktak számolni (én is annyival fogok, arányosíts):
10e km = 100 tankolás
100*7*400 = 700*400 = 280e ft. csak a benya.
Évenkénti kötelező körök (olajcsere, néha ezt azt cserélni, stb...) legalább 20e ft. Néha azért úgyis le fogod mosni, parkolódíjat fizetsz, pályamatrica, stb..: évi legalább 20e.
A bizt. mellett van még súlyadó is, szintén kb évi 20e.
A kocsit vételkor majd át is kell írni, ezt ne felejtsd el, ez szintén legalább 50e!
SZóval eddig: 340e / év. Jó mondjuk 10e km-el számoltunk, felezzük: 170e ft.
Nekem pont most van meg egy éve a verda, és kb 8e km-t tekertem bele, pedig ritkán megyek vele, és akkor is városban, ezért is mennek nehezen a km-ek.
Maszek véleményem szerint 4e km-ért autót venni felesleges, bár te tudod, nem szólok bele.
Ha 10 hónapra kapod az ösztöndíjat, akkor a számítás szerint igen, elvben épp el fogod tudni tartani, de akkor nem mentél moziba, és nem ettél egy gombóc fagyit sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!