Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy értelmezitek? (kocsi...

Hogy értelmezitek? (kocsi átírással kapcsolatban)

Figyelt kérdés

Vettem egy autót, apu lesz az üzembentartó. (átírás-bejegyzés egyidőben történik) Eddig azt mondta mindenki, h legyen visszterhes a vagyon átruházás mert úgy 75-25%-ot kell fizetnünk. De ez alapján úgy tűnik, h mivel apu egyeneságbéli rokon, neki nem kell fizetni semmit, nekem pedig 75%-ot. Szerintetek? Törvény részlete:2011.07.12. Gépjármű vagyonszerzés esetén egyenesági rokon javára alapított üzembentartói jog illetékkötelezettsége

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 24. § (4 bekezdése szerint, amennyiben gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának megszerzésével egyidejűleg haszonélvezeti, használati vagy üzembentartói jog alapítása történik, illetve gépjármű, pótkocsi tulajdonjogát az azon fennálló használati, haszonélvezeti, illetve üzembentartói jog jogosítottja szerzi meg, a tulajdonjog megszerzőjét terhelő illeték megállapítása során a 24. § (1)-(2) bekezdések alkalmazásával megállapított illetéket csökkenteni kell a haszonélvezeti, használati, illetve üzembentartói jog megszerzéséért a 24. § (3) bekezdés szerint fizetendő illeték összegével.

A tulajdonjog-szerzés és a vagyoni értékű jog egyidejűleg történő alapítása abban az esetben vélelmezhető, ha a nevezett jogosultságokat megalapozó okiratok egy napon keletkeztek.

Ennek megfelelően, ha a szülő vásárol egy személygépkocsit, majd még ugyanazon a napon – akár ugyanabban az okiratban – a gyermeke számára ingyenesen üzembentartói jogot alapít rajta, akkor a szülő az egyébként fizetendő illeték 75%-át köteles megfizetni az Itv. 24. § (4) bekezdése alapján, míg a gyermek illetékmentesen szerzi meg az Itv. 17. § (1) bekezdés p) pontja szerint a vagyoni értékű jogot, amennyiben igazolja, hogy az ajándékozó egyenes ági rokona.

[Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelem és forgalmi adók főosztálya 12261/2/2011.]

2011. aug. 8. 13:42
 1/3 Réti bubuzér ***** válasza:
TL;DL
2011. aug. 8. 15:12
 2/3 anonim ***** válasza:

Értelmezés ide vagy oda,az üzembentartói az átírási költség kb. plusz 30%-ába kerül.

No és a fater fizeti a büntiket amit nem tudsz vagy nem akarsz kipengetni.

Nem nagy okosság hacsak nem "bónusz sok"-ban van és nincs másik verda a nevén.

2011. aug. 9. 09:06
 3/3 A kérdező kommentje:
Ha valakinek ugyanez lenne a problémája: ma voltam elintézni az átírást, üzembentartóin ingyenest jelöltünk meg, vittem a születési a.kivonatot, ezzel bizonyítottam h.az üzembentartóval (édesapámmal) egyenes ági rokonságban állunk és így az én illetékem a vagyonszerzési illeték 75%-a volt, apu nem fizet semmit,mert így neki illeték mentes. Úgyhogy kedves második,jól értelmeztem a törvényt.
2011. aug. 10. 18:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!