Veszélyes a kopott lengéscsillapító?
Veszélyezteti a közlekedés biztonságát a rossz lengéscsillapító vagy az csupán az utasok kényelmét szolgálja?
Szerelő szerint lassan időszerű cserélni, pedig 3 hónapja vizsgázott ismerősnél és akkor még jó volt.
Picit nyekereg elől, azért vittem szervízbe, de előző autómnál is kicserélték 20ezerért és szinte ugyanolyan hangja maradt...
Drága uram. Ha torziós rúd van az autódba, akkor abba nem tudsz venni ültetőrugót csak előre. A torziós rugóval szerelt autókat úgy tudod ültetni, h kihúzod a torziós rudat(amivel meg lehet elég szépen szenvedni), állítasz a futin h úgy álljon ahogy tetszik(vagy amennyit enged), és kb visszadugod...
Sorry h nem a kérdésre válaszoltam, de azt már megtették előttem.
Veszélyes a fáradt lengéscsillapító.
A kerék ráfut az úthibára, megindul felfelé, a rugó elnyeli az energiát. Eddig nincs is semmi gond. Csak ahogy elnyelte, visszalöki a kereket, az pedig megérkezik és ha tehetné, visszapattanna (rugalmas a felfújt gumi), majd kezdené elölről. Nem tehet róla, az oszcillátor már csak ilyen. Ha nincs lengéscsillapító, meg is tesz: úthibák után pattog. Márpedig ha a kerék a levegőben van, nem fékez és nem kormányoz. A kocsi meg csúszkál össze-vissza.
Az, hogy három hónapja ismerősnél még jó volt, nem jelenti azt, hogy most is jó. Attól, hogy a műszaki vizsgán még átmegy, lehet gyengécske - nekem is ment már át úgy a vizsgán az autó, hogy utána inkább cseréltem a hátsó gátlókat, mert nem voltam velük megelégedve. Pedig a műszer jót mutatott...
De akár az is lehet, hogy akkor még tényleg jók voltak, csak mostanra vesztettek a hatékonyságukból annyit, amennyi már sok. De még az is előfordulhat, hogy az ismerősöd ismerte annak a módját, hogyan kell egy kicsit gyenge lengéscsillapítású autó ezen hibáját elfedni a műszer elől. Minden megtörténhet.
Az pedig, hogy nem szűnt meg a nyikorgás... Könnyen lehet, hogy nem is a gátlók okozták. Legalábbis jellemzően nem azok szokták okozni. Nyikorogni a végüket járó gömbcsuklók vagy az idétlenül beszorított keresztstabilizátorok szoktak. A gátlók szuszognak, néha puffognak (akkor már valami nagyon nem jó velük), de egészen extrém kivételektől eltekintve nem szoktak nyikorognak. Ha mégis megteszik, akkor már annyira görbe a száruk, hogy egyébként is csereérettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!