Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Magyar papírral rendelkező...

Magyar papírral rendelkező autót tudhatok a magaménak?

Figyelt kérdés
Sokszor látok külföldi okmányokkal rendelkező, használt autó hirdetést, miért kell Magyarországi forgalomba helyezni? Attól, hogy mondjuk német papírja van, attól még ugyanúgy jöhetek vele Magyarországra is, és természetesen ugyanígy ez igaz fordítva is. Valaki legyen szíves magyarázza ezt el nekem, mert nem értem az összefüggést, a válaszokat köszönöm!
2011. júl. 18. 23:26
 1/6 anonim ***** válasza:

A helyzet csak látszólag egyszerű. A kérdéskör nagyjából ugyanaz, mint a manapság felkapott "szlovák rendszám" kategóriában. Ahhoz, hogy külföldi rendszámmal használd az autót, az kell, hogy életvitelszerűen külföldön élj. Ha itthon laksz és itthon használod az autót, leszel szíves Magyarországon forgalomba helyezni. Ha már kis hazánk útjait koptatod, jó lenne, ha az adóddal hozzájárulnál azok karbantartásához, illetve ha már itthon jössz-mész, jó lenne, ha a hazai hatóság számára azonosítható lenne a gépjárműved, nem kellene fél Európán át keresni, ki ment 130-cal lakott területen belül. Na, jó, most idealizálok, de ezek az elméleti indokok a döntés mögött.

Éppen ezért ha külföldi rendszáma van az autódnak és nem tudod igazolni, hogy életvitelszerűen külföldön élsz és az év nagyobbik részében külföldön használod az autót, akkor joggal számíthatsz büntetésre. Hogy pontosan miért is marasztalnak el, nem tudom, nem vagyok szakjogász.

2011. júl. 18. 23:38
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem, mert ott kivonták a forgalomból.

Ha mégsem, megoldandó probléma, hogy ki fogja neked ott saját nevén tartani az autódat, fizetni a biztosítást stb, esetleg a büntetést helyetted, ha téged megfognak gyorshajtásért.

2011. júl. 18. 23:39
 3/6 anonim ***** válasza:

Úgy tudom csak akkor használhatod ha állandó lakhelyed van az adott országban.

Én is szívesebben járnék német rendszámú autóval, mert olcsóbb és a fenntartása is kevesebb.

2011. júl. 19. 07:39
 4/6 anonim ***** válasza:

"Ha itthon laksz és itthon használod az autót, leszel szíves Magyarországon forgalomba helyezni. Ha már kis hazánk útjait koptatod, jó lenne, ha az adóddal hozzájárulnál azok karbantartásához, illetve ha már itthon jössz-mész, jó lenne, ha a hazai hatóság számára azonosítható lenne a gépjárműved, nem kellene fél Európán át keresni, ki ment 130-cal lakott területen belül."

Az miért van hogy ha itthon laksz akkor neked drágább az autó mint a németnek?

2011. júl. 19. 07:39
 5/6 anonim ***** válasza:
Azért, mert - mint írtam is - ez csak az elméleti háttér. A gyakorlat arról szól, hogy az autósról bármennyi bőrt le lehet húzni, mert úgyis van pénze autóra, tehát van miből elvenni és elég sok adatodat kell megadnod, így biztosan megtalálnak. Na, ezért drágább itthon az autó fenntartása, mint Németországban.
2011. júl. 19. 09:18
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen a válaszaitokat!
2011. júl. 19. 17:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!