Versenyautókban, hogy műkdöik a sebesség váltás?
Vagy hogy váltogatnak fel ilyen gyorsan?
Úgy, mint az utcai autóknál, leveszik a gázról a lábukat, és kuplung 1-2-3-4-5-6?
Vagy nem úgy működik a váltás, mint egy utcai autón?
Helyesbítek, 5000 köbcentihez a manuális váltó túl veszélyes és gyors, tekintve, hogy milyen idióta emberszabásúak a potenciális vásárlók.
A versenyautót definiálhattad volna szűkebben, mert mindben más.
F1-ben teljesen elektronikus, jobb gomb fel, bal gomb le...
Rallye autóban un. szekvenciális váltó van, kar előre fel, kar hátra le..
Egyikben sem lehet 4-ből mondjuk 2.-be.. Mint egy motorkerékpárnál, szépen sorba...
Hasonlóan működik a váltás, de egyrészt sokkal magasabban van a fogáspont, tehát nem kell sokat nyomni a pedálon, mert arra nincs idő. Másrészt nagyon gyorsan mozog a kezük és a lábuk, nagyjából 2-3* olyan gyorsan mint amikor te simán váltasz egy átlag autóban. Amikor nekem egy srác megmutatta a kocsin álló helyzetben, még felfogni is nehéz volt, nemhogy még utána csinálni. kb 1-2 sec. alatt visszaváltott 5-ből 3-ba, úgy hogy a negyediket is tette.
Ott nem várnak sokat egy seb. fokozatban, rögtön pakolják vissza. Tehát mondjuk mész 5.-ben, és kanyar jön, akkor kuplung be, négybe, kuplung fel, kuplung be, háromba, kuplung fel, közben fék. Na most amit itt leírtam azt kb. 1-2 sec. alatt meg tudják csinálni, illetve a kocsi is úgy van kitalálva, hogy erre képes legyen.
Hogy legyen elképzelésed nézd meg ezt:
http://www.youtube.com/watch?v=s0ieRNmgxiA
00:43-nál látszik ahogy pakolja vissza, közben fékez, közben még kisebb gázfröccsöket is ad. És mindezt kb 2 sec. alatt :)
Otthon ne próbáld ki!
előző vok.
A kérdésből nem derült ki hogy pontosan milyen versenyautóra gondolsz, mert mindegyikben másképp kell váltani, de a lényeg nagyjából mindegyikben ugyanaz amit előzőleg leírtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!