Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért van eltérés a LE-ben...

Miért van eltérés a LE-ben ugyanannál a motornál?

Figyelt kérdés

Nézegetem a használt autó hirdetéseket és pl Opel Astra 1.6-os motorral található 80 lóerős,89 lóerős 99 lóerős 100 lóerős,102 lóerős,103 lóerős.... stb

Ez mitől van?

Gondolom mindenki a forgalmiból nézi ki az adatokat...

2011. jún. 4. 00:37
 1/2 T5- ***** válasza:

Hát az a motor nem ugyanaz a motor. Hiába 1598 ccm a lökettérfogata, máshogy vannak felöltöztetve.

Példának okért, hogy megértsd. Ott van pl. a régi C16NZ motor. Sima központi Multec befecskendezővel, felülvezértelt 8 szelepes, és sűrít 9,2-t. Ez ad le 75 lóerőt 5200 1/min fordulaton. Ezzel szemben van a másik vége, az X16XEL motor, ami Multec-S hengerenkénti befecskendezővel van szerelve, duplavezérműtengelyes 16 szelepes, újabb EXF-i gyújtóberendezéssel, szóval egy hegyezettebb motor, 100 lóerővel DIN-en mérve, és 148 newtometer forgatónyomatékot ad le 3500-as fordulaton. De ott van az Si motor, ami csak egy hengerenkénti injektort kapott (C16SE) ez is tud 100 lovat, csak éppen 135 Nm nyomatékot ad. Vagy az X16SZ motor ami meg csak 71 Le-t tud. Tehát a lökettérfogt, ha úgy vesszük nem egy mérvadó paraméter, sokkal több múlik a szívó- és kipufogó oldalon, vezérlés kialakításában stb.

Meg az is előfordul, hogy valaki csak úgy hallomásból, vagy rossz emlékezetből ír be adatokat, vagy rosszul váltja a kW-ot Le-be, (és fordítva), úgyhogy motorkód alapján a legbiztosabb megmondani az adott motor paramétereit. Én nem mondom, milyet vegyél, jól teszed, hogy 1,6-ost nézel én még az 1,8-as felé is kacsintgatnék, régebben mondtam, hogy 8 szelepes örök élet, de 16 szelepesek is jók, csak azoknak több a kínjuk, meg drágábbak. Egy jól karbantartott motor viszont meghálálja a törődést, úgyhogy ha foglalkozol vele, akkor lényegében mindegy milyet veszel, mert nem rossz konsturkció egyik sem. Csak 1,4 8v alatt ne vegyél (60ló) mert bár kimegy a vilából, míg kenve meg hűtve van, de ha valami nagyobb után visszaülsz bele, akkor állandóan koppon lesz a lábad, és még szomjas is lesz. Meg érdemben sem iszik kevesebbet a nagyobb tesóinál.

2011. jún. 4. 01:03
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi a választ,hasznos volt!
2011. jún. 6. 14:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!