Milyen károkat okoz a motorban az ékszíj szakadás?
Figyelt kérdés
Milyen károkat okoz a motorban az ékszíj szakadás?
Olvastam ha elszakad, komoly károkat okoz. De miért és hogyan?
2011. márc. 16. 20:36
11/17 anonim válasza:
k.krisz03
Hallottam már olyan esetről, hogy úgy szakadt a szíj, hogy a dugattyú nem vert bele a szelepekbe. De az biztos, hogy én nem ezt tapasztaltam :)
12/17 anonim válasza:
13/17 anonim 

válasza:

"Nem lehet mindenki gépészmérnök..."
De szeme csak van, hogy lássa a különbséget!
14/17 A kérdező kommentje:
igen, vezérműszíj :) bocsi
2011. márc. 17. 15:35
15/17 A kérdező kommentje:
egy barátom azt mondta tegnap, hogy túlmegy a henger, kárt tesz a szelepekben és azt az egészt fel kell újítan i(hengerfej, szepelek.....)
2011. márc. 17. 15:36
16/17 anonim 

válasza:

Igen, nagyjából erről irkáltak itt előtte is. A vezérműtengely megáll, a főtengely meg forog tovább. Csak ugye a vezérlés úgy van kitalálva, hogy mikor a dugattyú felfelé halad, a szelepek záródnak (vagy épp zárva vannak), mert különben összeérnek. Ez viszont a vezérműszíj szakadása esetén nem áll fenn, így a felfelé tartó dugattyú a nyitva maradt szelepeket "belevasalja" a hengerfejbe. Ez nagyon mókás dolog, mert el tud görbülni a szelepszár, leszakadhat a szeleptányér, ami a hengerbe esve összekaristol mindent (miután kellőképpen összetört), különösen szerencsétlen esetben repedhet a hengerfej is - szóval a motor főtengelytől felfelé található része elég csúnya károkat szenved. Viszont a szíjas autók egy részénél megoldják ezt a problémát is. Néhol szelepzsebeket marnak a dugattyúba, így az felső holtpontban sem éri a szelepeket. A Lada 2105 motorjánál ezt alkalmazták. Illetve van egy másik megoldás is, ott talán a szelephimbákkal trükköznek, de annak még nem olvastam utána, hogy is néz ki.
17/17 anonim 

válasza:

A szakadt ékszíjat is betudja vinni a szíjtárcsa a vezérburkulat alá ,és már ugrik is a vezérműszíj..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!