95 helyett E-85 tankolásának hatásai?
Ki fogja bírni, maximum felold a tank és csőrendszerből minden koszt (az etanol oldja a koszt, a benzin nem!).
Amivel segíthetsz magadon, hogy mikor megint félig van a tank akkor tankold megint tele benzinnel, hogy sűrűsödjön a keverék.
Az első két válaszoló iszonyatos hülyeségeket ír!
Nem lesz semmi baja a motornak. Csak ahogy a következők írják, az összes mocskot kioldja, ami x év alatt lerakódott. Vagyis benzinszűrőt célszerű cserélni pár km után.
Amit még tapasztalhatsz, hogy csökken az autó teljesítménye, és hogy hidegben nehezebben indul a motor. Ezek ellen találták ki az átalakítást (üzemanyag/levegő arány növelése + a gyújtás átalakítása). Egyébként az etanol teljesen kompatibilis a benzines autók motorjával, semmilyen maradandó károsodást nem okoz.
Nekem személyes tapasztalat:
Opel Corsa A-m van, 1.2-es injektoros motorral. Általában fele arányban tankolom, semmi komoly változást nem érezni, esetleg annyi, hogy kb fél literrel többet eszik a kocsi.
Egyszer tankoltam bele tisztán E85-öt, csak a kíváncsiság végett, átalakító nélkül.
Indulni a hidegben tényleg nehezebben indult, köszörülni kellett sokat, meg adogatni neki a gázfröccsöket, hogy megtartsa az alapjáratot.
Jóval lassabban melegedett be, de amikor meleg volt, akkor már volt alapjárat rendesen.
Normálisan gyorsítani nem lehetett vele, mert hirtelen gázadásra túlszegényítette a keveréket, és köhögött, rángatott, ahelyett, hogy húzott volna.
Egy szóval nem érdemes tisztán tankolni, baja nem lesz tőle, csak nem fog rendesen húzni. Hosszútávra átalakító nélkül egyáltalán nem ajánlom, viszont fele arányban nagyon korrektül megy az autó.
És természetesen a benzinszűrőre fokozottan figyelek. :)
Előző vagyok, még annyit hozzátennék:
Lehet, hogy nem spórol sok pénzt vele az ember (most kb 90 Ft az árkülönbség, ahol én tankolom), így 2-3 ezer Ft-ot spórolok tankolásonként, viszont mivel az E85 sokkal tisztábban ég el, ezért kevésbé terheli a környezetet.
A legolcsóbb átalakítóelektronika ára, ami kb 20k Ft, kb 10-15 tankolás után megtérül, ha mindig tudsz E85-öt tankolni benzin helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!