Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az autógyártók miért az első...

Az autógyártók miért az első kerék hajtást kedvelik a hátsó helyett, amikor az előnyösebb?

Figyelt kérdés

Az autógyártók nagy része az elsőkerékhajtást részesíti előnyben a hátsó helyett. Holott paraszti ésszel azt gondolhatnánk a hátsó előnyösebb: induláskor hátra megy a súly, tehát jobban indul, fékezéskor kevésbé csúszik meg, mert a súly lekerül a hajtott kerékről. És mindennek a technikai megoldása egy kardántengely.

Akkor mégis miért az első kerékhajtást választják? Tradíció, technikai okai vannak?

2011. márc. 1. 20:38
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a kérdező úgy értette a jobb indulást, hogy ilyenkor a súly hátra kerül, ezáltal a hátsó kerekeket terheli, jobban betapadnak. Viszont sokkal rutinosabbnak kell lenni a kezeléséhez, persze nagyon élvezhető :) A jellege miatt viszont nagyon nagy autó kell hozzá! Gondolj bele, egy kicsi Suzuki, Fiat orrába mikor férne be hosszába egy sorhatos? Egyébként én imádom a hátsókerekeseket :)
2011. márc. 2. 11:21
 12/19 anonim ***** válasza:
53%
A súly továbbra se kerül hátra...
2011. márc. 2. 13:10
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
viszont vannak olyan kocsik, amikbe jobb a hátsókerék pl a Porsche 911, mert hátul van a motor és az a kocsi legnehezebb része, ezen kívül az összes sportkocsiba szerintem inkább a hátsókerék a jobb
2011. márc. 2. 15:03
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

13:10

Nem kerül hátra a súly, csak az autó hátrafelé "billen" mert előrefelé gyorsul. Képzeld el, hogy ha fékezel, akkor előrefelé billen, azért kell előre nagyobb fék. Igen még farmotoros autóknál ahol hátul van a súly még ott is elöl van nagyobb fék. Nézz ki egy gyorsulási versenyre és rájössz mennyivel jobb tapadása van 1 hátsókerekes autónak.

2011. márc. 2. 15:57
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Így van, hátra billen a súly. Gondolj csak bele, indulásnál megemelkedik a motorháztető, fékezésnél pedig besüllyed...

Másik előnye, hogy nem minden az orrában van, jobb a súlyelosztása, ami meg a kezelhetőséget javítja, a nagyobb kormányszögről már nem is beszélve...

Ezen a videón pl el is magyarázzák :

http://www.youtube.com/watch?v=dZTTn2gq67I

A BMW csinálta, tehát nyilván túloznak benne, de így legalább könnyebb megérteni!

2011. márc. 2. 17:20
 16/19 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a választ, mindenkit rate-eltem aki jó választ adott.

Igazából egy kicsit összekevertem a kerekek megcsúszásának és a súlypont mozgásának a fogalmát, illetve azt, hogy ha hátsó meghajtású akkor jobban tud tapadni a kerék, mert nem emelkedik fel az aszfaltról. Az utolsó válaszadó videója viszont nagyon látványos, köszi.

2011. márc. 8. 21:47
 17/19 anonim ***** válasza:
7%
Szerintem nem előnyösebb ,mert az elsőmeghajtásut jobban is lehet manevrálni és ezért kedvelik jobban.
2011. márc. 17. 05:44
 18/19 anonim ***** válasza:
a súlypont igen is hátra kerül indulásnál, ha gyorsan indulunk gondolj bele egy hajónál ha nagy gázzal indul, hogy kiemeli az orrát... ezért ott bizony nagy lesz a tapadás. ez köztudott. elsőkerekesnél csak kaparna amikor a hátsókerekes már repül... erősebb autóknál csak szinte hátsókerekesek vannak vagy 4 kerék meghajtásúak. a másik szempont a v elrendezéső motornak pl előnyös ha hosszában van és nem keresztben, ebből adódóan könnyebb hátravinni a kardánnal az erőt. boxernél is. proli soros 4-es jó keresztbe, elsőkerékhajtással, úgy is csak a teszkóig megy vele,utána beáll vele a panel parkolójába...:)
2013. ápr. 16. 05:30
 19/19 anonim ***** válasza:

[link]

az előző hozzászólásom kiegészítésére: Focus RS nél elmondják miért is rossz az elsőkerekesekes egy erősebb autónál :)

2013. ápr. 16. 05:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!