Mennyi idő, mire "megszokik" valaki egy autót?
Oktatóm kocsiját, az elején nem éreztem, a pontokat, kuplung, meg szélessége, kormány, fék...stb.
De, belejöttem, és megszoktam, hol a pont a kuplungnál féknél, milyen széles, hosszú a kocsi stb.
Mikor már más kocsiját vezettem, nehéz. Más ponton enged a kuplung, a féket más erővel kell nyomni...stb
Szokatlan nekem egy más kocsi.
Mennyi idő, mire megszokik valaki egy autót, és kezdi érezni az autó határait?

Nem tudom, ki hogy van vele, de az autó, már csak autó marad. Lehet az kispolszki, vagy éppen Lincoln Continental.
Teljesen mindegy, egy jó sofőrnek tudnia kell vezetni. Az, hogy máshol fog a kuplung, más az autó szélessége, mások a holtterek, pár perc, és pedálmozdulat után megszokható. Aki tud vezetni, nem okoz gondot neki egy teljesen ismeretlen autó vezetése, akár elsőre.

Na nézzük.
Swiften tanultam, Yarison vizsgáztam, mert addigra pont cserélt az oktató, elsőre egy rémálom volt a váltás.
Utánna Saját Wagoner már rendben volt, szinte egyből megszoktam.
Aztán Lada, 1-2 hét alatt hozzá szoktam, mayd opel ek, megint nemvolt gond, most pedig Corolla, Azt rögtön éreztem, hogy ég és föld a kezelése minden tekintetben a német ekhez képest, kisújal lehetett tekerni a kormányt, a váltót szintén csak érinteni kellett, lefulladni, hát, az első nap amikor hazahoztuk, azthiszem sikerült egyszer bp-n, aztán másfél évig egyszer se. Lényegében teljesen más a kezelése, mind a fék, mind a gáz, mind a kuplung, kellett vagy 1 hónap mire igazán hozzászoktam.
Általában elmondható, hogy 1000 kilóméter után már illik teljesen jól érezni az autot.

Én egy dízel kis fordon tanultam, és nagyon jól éreztem mindent benne. Minden kézre állt és minden úgy működött, ahogy kellett.
Aztán átültem egy benzines, sportos hondába ( eddig egyszer :D) és egyszerűen nem tudok még mit kezdeni vele, gyakorolnom, szoknom kell.
Első élmények: Nem érzem a motorféket, nem érzem ahogy a visszaváltás vissza fogja a sebességet, és a felkapcsolás is hamarabb történik.. 50-nél már simán ötösbe.
Nem is beszélve arról, hogy kicsik az ablakok, hátul van egy keresztrúd, és a műszerfal is teljesen más elrendezésű, előbb látom a fordulatszámot, mint a sebességet! :D
Szegény motort minden indításkor felbőgetem, mert megszoktam egy kényelmes kuplung felengedést a másikban, és nem érzem még hogyan kellene a pedálokkal játszani :D
Minden autó más.
Hogy mennyi idő megszokni? Attól függ, milyen affinitásod van a vezetéshez, és mennyit tudsz otthon apróságokat gyakorolni és kisebb utakon barangolni vele.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!