Mi lehet az oka annak h az amerikai autók nagy többsége automata váltós? Hallottam olyanról hogy állítólag az automata váltó műszakilag meglehetősen egyszerű, primitív szerkezet (50 es 60 as 70 es évek autóira gondolok).
Azért az usa-ban is már elterjedt a távirányító autókhoz. Mikor kint voltam, szerettem is. Egy klikk a nyitógombon csak a vezetőajtót nyitja. Két klikk az összeset+a csomagtartót. Lezáró gomb egy klikkre lezár. Két klikk a lezárógombon meg dudál egyet az autó (ez akkor jön jól, mikor hatalmas parkolóban kell megtalálnod az autód éjszaka). Ez szinte minden újabb típuson így van.
Automatáról annyit, hogy mert lusták. Hülyeség hogy hosszú útra meg ilyenek, mert hosszú úton a kézit meg 6-osba rakod, és kéziváltósokon is van tempomat.
Sokan egyébként tudnak kézi váltós kocsit is vezetni (pl jeep), de nem gördülékenyen. Az emberek másik fele meg tisztában sincs a váltás koncepciójával. Beül, indít, fék, D, gáz és mehetünk. A benzin meg durván olcsó. 3 hét alatt a bérautómnak tapostam mint állat, és így is töredékére jöttem ki mint itthon jöttem volna tojással lábam alatt (meg persze a cég fizette a benyát, így lehetett padlón gyorsulni).
Másik meg. Emberek 90%-ának nagy kocsija van, de még sosem padlózta le. Munkatársam vett vmi 380 lóerős hyundai-t, 7 gangos automata tiptroniccal, amihez persze hozzá sem nyúl. Gázpedált 2 cm-nél jobban szerintem még nem nyomta be, elmondása alapján nem is fogja soha. Így nem látom értelmét a lovaknak.
Persze van a másik réteg, aki streetracel meg hasonlók, ott alap a kézi, vagy a szekvenciális. A DSG-t nem viszik, mert a tiptronic lassúságával azonosítják.
gondolom hogy ebben az is benne van, hogy kint egy átlag kocsi kajál akár 20 liter benzint is, és mint írtátok korábban, ott kint olcsó a benzin. Na most a 20 literhez képest a +1 liter nagyjából annyi mintha európában azt mondanák hogy eszik plusz 0.3 litert. szarsz rá, mert nem számít.
Az automata váltós autókban nagyobb a hibalehetőség, az európaiak ezért sem szeretik. Gondolom kint ez sem tétel, max. autót cserélnek, vagy ha másnem vesznek ideiglenes használatra valami gagyi autót 1 heti fizetésből, és nincs az, hogy a kocsit szerelik két hétig és nem tudnak közlekedni.
És ténleg fontos tényező még a távolság: kint sokan mennek akár napi több 100km-t is (ha másnem ez a filmekből is lejön), míg egy átlag európai átlagban naponta mondjuk megy 50-60km-t. Ekkora távolságon még lehet váltogatni, de hosszabb úton már valóban lehet fárasztó...
Én ezekre a dolgokra azt mondom, hogy tipikusan az amerikai praktikusságot tükrözik:
megkönnyíti az életem? nem kerül sokkal többe? nincs vele macera? - akkor kérem. Ennyi. És igazuk van.
A másik hogy kint tömegközlekedés nem nagyon van. Európában nagyon sokan közlekednek tömeggel, míg kint gyakorlatilag mindenki autóval megy, anélkül nem lehet létezni. Ezért fontos hogy a kocsi kényelmes legyen.
Elképzelhetőnek tartom azt is, hgy nagy tételben gyártott automata váltók jobbak lehetnek, mint a kis szériások, mert olcsóbban is elő tudnak állítani jobbat.
"
Másik meg. Emberek 90%-ának nagy kocsija van, de még sosem padlózta le. Munkatársam vett vmi 380 lóerős hyundai-t, 7 gangos automata tiptroniccal, amihez persze hozzá sem nyúl.
"
Minek padlózná le? Amennyire észrevettem (bár még nem voltam kint, de itt Mo-n sok amcsival beszélgettem már) ők ténleg közlekedési eszköznek tekintik az autót. Mintha te bicikliznél. Te sem versenyeztél még bringával.....
A másik az amcsik azért eléggé szabálykövetőek, tehát náluk az 50 az ténleg 50, és nem 70, meg nem 80, meg nincs az, hogy "úgyse jön a rendőr...".
Viszont az biztos hogy kint szerintem jobban megy ez a "nagyszámjáték" amire nagyobb szám van írva, azt veszik, főleg ha nem kerül sokkal többe....
Kb olyan mintha nálunk azt mondanák, hogy kapsz egy új subarut 3 millióért, míg egy új suzukit meg 2.5ért. Hát nem kérdés hogy a subarut választanád, mégha sose használnád arra, amire való....
Szerintem meg epp, hogy kevesen tudnak manualist vezetni, mivel nem azon tanulnak. Azt tartjak, gyereknek eleve biztonsagosabb. Sztem igaz is. A mi allamunkban 14 evesen lehet ideiglenes jogositvanyod...14 evesen meg nem biztos, hogy olyan jo az ember manualis valtoval, meg felnottkent sem.
A nagy kocsihoz kell a nagy teljesitmeny, nem a nagy sebesseghez. Itt legtobb helyen 60-70 mph-t ugysem lehet tullepni. A nagy kocsi meg nem veletlenul alap. Ugyis csak fele annyiba kerul itt egy kocsi, mint Magyarorszagon. Ha Magyarorszagon is ilyen olcso lenne a benzin es olcsoak a kocsik, senki sem kis Suzukit venne. Az valo igaz, hogy tok feleslegesen is megvesznek minden kis hasznalhatatlan extrat, de itt ez nem nagy penz.
Nem minden kocsin alap az automata kapcsolo, mert most vettunk egy 2011-est es nincs rajta. Plusz 2500 ezer dollarba kerult volna, mert akkor az mar nem alapmodell. Attol fugg, hogy milyen gyartmany, milyen modell...csak arra probaltam utalni, hogy effele manualis ajtonyitogatas mar 6-8 eve is elavultnak szamitott Magyarorszagon es ott meg ez lenne furcsa, ahogy nektek az automata valto hasznalata itt. Szerintem itt a manualis kocsikat csak a kulfoldiek veszik. Jo par autoszalonban megfordultam utobbi idoben es huztak a szajukat a dealerek a manualis kocsikat illetoen (ha ki akarom probalni, akkor ok ugyan nem vezetik - mondtak felig viccesen, felig gunyolodva a manualison).
Amugy berelt kocsit kar osszehasonlitani azzal, amit az atlag vesz, mert mas. Az olcsobb berelt kocsik is alt. nem alapfelszereltseguek, hanem tele vannak extrakkal.
Nálunk a manuális a megszokottabb, náluk az automata. Egyszer amikor autókereskedésben néztünk kocsit, az eladó kb lebeszélte apámat az automatáról. A szokásos szöveg: hogy a váltás élménye meg minden. Jó, elismerem, ha szeretsz váltani, válts. De ott más a megszokott, attól hogy egy amerikainak automatás kocsija van, attolmég nem hülye. Egyszerűen ezt szokta meg. Nagyvárosi Közlekedésben meg szerintem sokkal előnyösebb az automata, főleg araszolásnál.
(bocsi hogy ezt hozzáteszem: de az amerikában élő válaszolónak annnyira de annyira feltennék néhány kérdést az ottani dolgokról :) (kár hogy nem lehet privátot írni neki :S), bár igaz hogy laknak rokonok kint, de velük nemigen beszéltem erről)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!