Miért van az, hogy a régebbi autóinkkal nem csúszott meg télen nyári gumival sem, ez meg fel van szerelve mégis megcsúsztunk? Lennt rövid történet
hát én is emlékszem arra az időszakra, amikor én hatalmas hóban bizony napi 3x is megtettem a Győr-Bp utat az 1-es úton, és nem semmi hó volt pedig, és mégse volt különösebb gond a nyári gumival se ...
sztem amúgy ez annak köszönhető, hogy akkor az ember sokkal jobban odafigyelt, most meg inkább hajlamosak vagyunk magunkat a téli gumira bízni, aztán meglepődünk, ha a téli gumi se mindenható ... sztem ennyi!
itt a vezetni tudással van az alapvető probléma
Több ok létezik.
Az egyik, hogy a téli gumi hatékonysága sokkal jobban kimutatható hirtelen fékezésnél, mint elindulásnál.
Másik, hogy annak tudatában, hogy téligumi van az autón, nem olyan óvatosan indul el az ember, mint nyárival tenné és mivel ez sem csodaszer, nagy gázra elpörög.
Ami fontos, hogy az új autóknál nagyon elszaladt a ló az abroncsok szélességével és ez télen a tapadás rovására megy.
És persze az emberek nem tudnak vezetni. Ha valaki picit beragad, akkor beteszi 1-esbe és nyomja neki ész nélkül.
Ahelyett, hogy betenné 2-esbe és finoman csúsztatná, mert úgy véletlenül ki tudna jönni.
Ráadásul újabban a gondolkodás is kiment a divatból.
Néhány éve Pécsen voltam, ahol egy lámpa után emelkedő következett, amit viszont jég borított. Elindulni még ellehetett, de amint elkezdett emelkedni mindenkinek elpörgött, még a téligumis autóknak is. Két autó tudott felmenni, egy Lancer EVO és egy Toyota LC.
Ezt az egészet a hotelszobám ablakából figyeltem, majd kb. 10 perc után meguntam a bénázásukat és lementem.
Odasétáltam az első autóhoz, amiben egy hölgy ült, hogy lenne egy tanácsom. Erre, hogy mit képzelek, tartsam meg magamnak stb.
A második meghallgatott és fel is tudott menni az emelkedőn.
Pedig nem mondtam semmi különöset, csak hogy addig váltogasson felfelé, amíg el nem indul és csodák csodájára 3.-ban, össze-vissza pörgő kerekekkel, de elindult.
Mikor felért villantott kettőt köszönetképp, én meg visszasétáltam a meleg szobámba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!