Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Gumiabroncs mérettel kapcsolat...

Gumiabroncs mérettel kapcsolatban tudsz tanácsot adni?

Figyelt kérdés

Annyit tudok, hogy 185 R 14 C. Néztem rengeteg webáruházat, ahol nem kellett "/ értéket" (magasság %) megadni. A más helyen legnagyobb választék a 185/80-asban van, de most az egyik áruházban rákerestem a tipus alapján és ott azt írja 185/75 (de csak épphogy pár darab jött a találati listára) kell rá. Konkrétan Nissan Vanette Cargo-ról van szó.

Mindkét gumiméret használható? Ha van jelentősége a "/ értéknek" miért lehet csomó helyen csak úgy megtalálni gumikat, hogy 185 R14?

Köszi!

26/L

2010. dec. 7. 15:35
 1/8 anonim ***** válasza:

A radiálgumik méretének megadására szabványos jelölésmód alakult ki. A 185 R 14 C is ide tartozik, bár elsőre nem úgy tűnik. Mivel a szélességjelölés után nincs megadva másik szám, ezért ez /80-as gumit jelent. Ez azért van így, mert eleinte ebben a méretben készültek a radiálgumik, csak később kezdtek "peres" gumikat gyártani, onnantól volt értelme a "/ értéknek". Ha tehát gumit keresel, akkor vagy 185 R 14-est, vagy 185/80 R 14-est keress, a kettő ugyanaz a méret, csak az egyiknél nem írják ki a /80-at.

Hogy miért adtak meg kétféle gumiméretet? Nos, ez jó kérdés. A kettő nem váltómérete egymásnak, innentől kezdve fogalmam sincs...

2010. dec. 7. 16:23
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! (Jöhet még :D)

Rákerestem a neten a Vanette-re, láttam 80-ast, 75-öst is (sőt, még egy 175/80-at is). Lehetséges, hogy ez mind rámehet a Vanette-re?

Azt hiszem holnap felhívok egy gumis, vagy egy márkaszervízt. :)

2010. dec. 7. 16:30
 3/8 anonim ***** válasza:
Nem tudom a Vanette gyári felniméretét, de valószínűnek tartom, hogy a 185/80, a 185/70 és a 175/80 is rámegy egy ugyanazon méretű felnire. Hogy gyári méret-e, azt nem tudom.
2010. dec. 7. 16:43
 4/8 Réti bubuzér ***** válasza:
Öööö. Szépen leballagsz az autóhoz, megnézed, hogy mi van a gumira írva (gondolom van rajta most is kerék), és hiphopp már tudod is a méretet.
2010. dec. 7. 16:44
 5/8 Réti bubuzér ***** válasza:
Ja még egy kis info: a 185 a futófelület szélessége milliméterben. A / utáni szám a gumi oldalfalának magassága a futófelület szélességének százalékában. Azaz 185/80 esetén a gumi oldalfala 148mm. Az R utáni szám pedig a felni mérete colban.
2010. dec. 7. 16:46
 6/8 A kérdező kommentje:

akkor megvan a megoldás! épp azt akartam írni az utolsónak, hogy nem tudom a középső méretet, mert csak a 185 R 14 van rajta, de az első válaszoló azt írta, hogy az a 80-at jelenti.

kösz mindenkinek! :)

2010. dec. 7. 16:47
 7/8 A kérdező kommentje:
csak lassan esett le :D na, mindegy. (igen, szőke vagyok)
2010. dec. 7. 16:49
 8/8 Beatrix17 ***** válasza:
C betű:kisteherautót jelöli,185 R14 C = /82 oldalmagasságnak felel meg!
2010. dec. 9. 16:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!