Baj ha valaki télen nyááron téli gumival jár?
Én nem mi mindig az évszaknak, illetve az időszaknak megfelelő gumikkal járunk. Apósom tavaly előtt novemberben felrakatta a téli gumit és azóta azzal jár. Nem lesz ebből gondja pl egy téli csúszós napon? Mert,hogy annyira elkopok a gumija,hogy nem ér majd semmit amikor kéne?
lássátok nő vagyok, e nem értem mi a jó ebben.
Lássuk :-)
A téli gumi télen jól tapad, nyárra lágy a keveréke és jobban kopik. Ha elkopik, rosszul járt, de a kopás könnyen ellenőrizhető mélységmérővel, tolómérővel, 100 Ft-ossal és a "ránézek, van-e még rajta minta" módszerrel. Ha tehát nem marad rajta minta és amiatt töri össze az autót, az nem kizárólag annak tudható be, hogy nyáron is a téli gumit használta, hanem annak is, hogy nem nézte meg, elég-e a profilmélység.
Jó nincs benne az biztos.
A téli gumi nyáron nagyon hamar elkopik, és veszélyesebb is mert keskenyebb a nyárinál, ezért nem olyan tuti az úttartása a kocsinak.
Hogy miért csinálta az apósod?
Egyszerű : PÉNZMEGTAKARÍTÁS!
Nem kell egy évbe 2x er a gumishoz mennie, és nem kell megvennie a nyári gumigarnitúrát. (szubjektív véleményem szerint ha így csinálta, aban az évben megtakarított kb. 40000Ft-ot.)
Minél melegebb van, annál jobban kopik el a tli gumi nyáron. Így tehát nem spórol. Az elkopás nem időben, inkább kilométerben mérhető. Általában: ha egy téligumit 3 télen tud valaki használni, akkor 1, maximum másfél nyáron használhatatlanra kopik. Így tehát nemhogy spórol, de még rá is fizet. Érdemes, és mindent összevetve SPÓROLÁS téli és nyári gumit tartani-használni.
Amúgy a tükörjégen szinte tökmindegy, hogy téli vagy nyári gumid van. A hideg, nedves, enyhén fagyos aszfalton viszont sokkal könnyebb megállni, sokkal kevésbé csúszik meg.
Szerintem igazából ezzel após nem spórol,mert a kocsit új nyári gumikkal vette meg. Aztán fel rakatta a téli gumikat 2007 nov-ben ha jók az infóim vásárlással együtt 30 ezerért.Azóta azzal jár.
Saját tapasztalat,hogy a legdrágább gumicsere is kb 5 ezerből meg van. S a legutóbb amikor nyári gumit kellett vennem az 24-ből meg volt a 4 db. S amikor felrakattam tavasszal akkor a gumisunk 2500 ért csinálta meg. Szóval hogy is van ez?
De nem is ez a lényeg. Ha jól olvasom és jól gondolom veszélyes mutatvány ezt csinálni. Nem biztos,hogy megéri.
Szerintem jó megoldás lehet az egészéves autógumi. A mi családi (kicsi) kocsinkon ilyen volt 4 éven át (most cseréltük). Bár már eléggé el volt kopva, de 4 évig csak a guminyomást kellett benne állítgatni.
Persze mindez úgy hogy a kocsi 4 év alatt 20.000 km-t futott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!