Citroen xsara picassom van (2000 évjárat,1.8 ccm) A hátuljára szeretnék felrakni egy pótkereket, pont úgy mint a terepjárokon van. Ezt hogyan lehetséges megoldani, illetve anyagilag mennyibe jönne ki?
Mindent meg lehet oldani, csak kérdés, hogy megéri-e. Kell egy pótkerék, ez adott. Ki kell neki találni egy konzolt, ehhez jól jön egy ügyes ismerős flexszel és hegesztővel felszerelve. A problémák innentől jönnek. Először is: hová tedd a pótkereket? Olyan helyet kell találni neki, ahol sem a lámpákat, sem a rendszámot nem takarja és még ki is látsz tőle. Ha ezt sikerül megoldani, akkor jön a másik gond: a nagy, nehéz pótkerék jóvoltából az ajtózsanérok hamarabb kezdenek majd lógni, az ajtót tartó teleszkópok pedig lassacskán elfáradnak, elkezdik engedni az olajat. Egyébként sem tudom, az ajtón belül milyen erősítés van, amihez tudnál úgy hegeszteni, hogy a kerék ne szakadjon le. A külső burkolat ugyanis túl gyenge ahhoz, hogy megtartson egy kereket. Vagy építhetsz külön konzolt a keréknek, a váz néhány erősített pontjához kapcsolva, de akkor meg az ajtó nyitása előtt azt is ki kell nyitni (talán az ARO-n volt ilyen pótkeréktartó). Azt, hogy az illetékes hatóság mit szól hozzá, nem tudom. Ha nem takar semmit, amit nem szabad neki, akkor szerintem levizsgázik az autó így is, de ebben nem vagyok biztos. Majd egy hozzáértő megmondja.
Az, hogy mennyibe kerülne, sokban függ a körülményektől. Le kell gyártatni a konzolt, kell valami burkolat a pótkerékre és fényezni kell a csomagtérfedelet utána. Ez a minimum, ha külön tartót építesz, akkor lehet, hogy más elemeket is át kell festeni. Az, hogy ez mennyiből jön ki, attól függ, mennyit tudsz magadnak megcsinálni vagy ismerősökkel olcsón megcsináltatni.
De árulj el nekem valamit, ha nem titok: egy Xsara Picassora, ami még véletlenül sem terepjáró-fazonú autó, miért szeretnél külső pótkereket? Igen, tudom, van Renault Scénic RX4, de ott azért egyéb terepjárós látványelemek is vannak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!